Üretim planlamasını fazla mesailer üzerine kurunca… Renault’da üretim durma noktasına gidiyor

Renault işçilerinin ek zam talebiyle başlattıkları eylemler sürüyor. Asgari ücretteki artış sonrası fabrikadaki 10 yıllık işçi ile işe yeni giren arasında bir fark kalmadığını belirten işçiler ücretlerin yeniden düzenlenmesini talep ediyor.

İşçilerin fazla mesailere kalmama kararını firesiz sürdürmeleri Renault’ta üretimi tıkama noktasına getirdi. 20 gündür süren fazla mesaiye kalmama eylemi nedeniyle bantlardaki akışta kesiklikler yaşanırken, müşterilere teslim edilmesi gereken araçlar son rötüşları tamamlanmadığı için araç parkında yığılmış durumda.

Fabrikada inisiyatifin işçilere geçmesi nedeniyle zor günler yaşayan Renault yönetimi işçilere zorunlu fazla mesaiye kalmaları yönünde yazılı talimat gönderdi.

Üretim planlamasını fazla mesailer üzerine kurarken işçiye sormadılar!

Üretim planlamasını fazla mesailer üzerine kuran Renault yönetiminin, İş Kanunu’nun zorunlu nedenle fazla çalışma maddesine dayandırmaya çalıştığı talimat şöyle:

“Fabrikamızda fazla çalışmanın aniden ve neredeyse tamamen durması nedeniyle, aşağıdaki sonuçlar doğmuştur; Bu sonuçlar, mekanik atölyelerimizde ürettiğimiz motor, vites kutusu ve şaşi ürünleri stoklarımızın gerek iç gerekse dış müşterilerimizin üretimlerini durdurma aşamasına gelmiştir. Karoserimontaj atölyelerinde üretilmiş ancak rötüş gerektiren araçların işlem görmemesi nedeniyle, söz konusu araçlar satılmamakta ve araç parklarına alınarak bekletilmektedir.

Bekleyen sayısında önemli oranda artış yaşanmış, araç parklarımız dolmuş, üretimden çıkan ve rötüşlanması gereken yeni araçlara yer kalmaması sonrası müşterilerimize olan taahhütlerimiz yerine getirilememekte ve marka imajımız olumsuz yönde etkilendiği için şirketimizin maddi zarara uğrayacağı görülmüş, 30 Ocak 2016 tarihinden itibaren ‘Zorunlu nedenlerle fazla mesai çalışması’ yapılacaktır.”

‘Ek zam yoksa mesai de yok!’

İşçi Gazetesi muhabirine konuşan bir grup işçi, asgari ücret artışı sonrası fabrikadaki ücretlerde oluşan dengesizliği şöyle açıkladılar: “ 5.90 saat ücretiyle işe yeni başlayan işçilerin saat ücreti 7.32’ye yükseldi ve 5 yıllık işçilerin saat ücretiyle eşitlendi… Fabrikada çoğunluğu oluşturan 10-12 yıllık işçilerin saat ücreti 8.40 ile 8.90 arasında. Bize bir iyileştirme yok. Elbette yeni işçi almalı. Onlar aldı biz almadık, aramızda öyle bir rekabet yok, ama sen koca fabrikasın, bizim sayemizde üretim rekorları kırıyorsun, neden bir iyileştirmeye yanaşmıyor? MESS üyesiymiş, toplu sözleşme varmış, devlet verirseymiş… Öyleyse mesai de yok. Verecek kurtulacak! Yoksa eyleme devam!” İşçiler, yeni giren arkadaşlarının da eylemlere firesiz katıldıklarını belirtiyor.

‘Fazla mesaiye kalmak işçinin onayına bağlıdır’

Öte yandan konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Birleşik Metal-İş Sendikası 5 Mayıs Şubesi, Renault yönetiminin iş yasasına dayandırmaya çalıştığı zorunlu fazla mesai dayatmasının söz konusu yasa maddeleriyle ilgisi olmadığını ve yasa çerçevesinde fazla mesaiye kalmanın işçinin onayına bağlı

olduğunu belirtti.

İşçi Gazetesi / 29 Ocak 2016