Suudi Arabistan, Şeyh Nemr’i idam Etti

2012 yılında Suudi askerlerince Avamiyye böl­gesinde üzerine ateş açılarak yaralanan ve ardından tutuklanan Şeyh Nemr, Şiilerin ve yoksul halkın özgürlük ve eşitlik taleplerini dile getirdiği için Suudi Arabistan mahkemesince idam cezasına çarptırıl­mıştı. Kararın ardından bölgede, Şiilerin yaşadığı kentlerde sokak eylemleri başlarken Suudi Arabistan petrol hatlarında, Katif ’te de çatışmalar yaşanmıştı.

Lübnan Hizbullah’ı, Şeyh Nemr’e verilen idam cezasını savaş gerekçesi sayan bir açıklama yaptı. Irak Hizbullah Tugayları Genel Sekreteri Abbas Muham­medavi “Eğer Suudiler Şeyh Nemr hakkındaki idam hükmünü icra ederlerse biz de elimizdeki 3 Arabis­tanlı esiri idam edeceğiz” tehdidinde bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti Adalet Bakanı Mustafa Purmuhammedi, Şeyh Nemr’in idam edilmesinin Al-ı Suud rejimi için kötü ve pişman edici sonuçla­rı hakkında uyarıda bulundu. Şeyh Nemr’in idam cezasının, insanlık dışı bir girişim olduğunu ve İslam kurallarına aykırı olduğunu ifaden Purmuhammedi, Şeyh Nemr’in iki yıl hapis çektikten sonra idam ce­zasına çarptırılmasını, Al-ı Suud rejiminin çöküşünü gösterdiğini ifade etti.

İran’da Ayetullah Ahmet Hatemi “ Bu kararın sonucu Suudi Arabistan’a pahalıya mal olur.” açıkla­ması yaptı.

Bağdat ve Basra’da Nemr için binlerce kişi sokaklara dökülürken, Londra’da Suudi elçiliğinin önünde eylem yapıldı.

Suudi Arabistan Yemen’de Ensarullah hareketi­nin güçlendiği, Katif ve Bahreyn’de sokakların hare­ketlendiği bir dönemde, Lübnan ve Irak Hizbullah’ı­nın uyarılarına rağmen karardan geri adım atmayan Suudi yönetimi, otoritesinden ödün vermiyor.

Eşitlik ve özgürlük talepleri idam gerekçesi

Suudi Arabistan’da Şiilerin önderi olarak kabul edilen şeyh Nemr’in idam edilme gerekçeleri şunlar:

*Şiilerin eşit yurttaş kabul edilmesini talep etmesi

*Şiilerin dini eğitimlerini ele alma hakkından bahsetmesi ve resmi olarak Şiiliğin tanınması talebi

*Barışçıl yürüyüşlere izin verilmesini istemesi

*Fakir halkın durumunun iyileştirilmesini talep etmesi

*Devlet kurumlarında Şiilere çalışma hakkı

*Halkın kendilerini yönetecek “hükümdarı” seçebilme özgürlüğü…

İdamın ardından İran Suudi büyükelçiliği pro­testocular tarafından ateşe verildi, kitlesel gösteriler düzenlendi ve pek çok nüfuzlu Şii imam Suudi Ara­bistan’a ilişkin fetva verdi.

Şeyh Nemr’in idamı, Tayyip Erdoğan’ın Riyad’da Suudi yönetimiyle görüşmesinin ardından gerçek­leşti. Mezhep savaşlarının artış sinyalleri verdiği bir dönemde bu idam cezasının verilmesi bölgesel gerilimi artıracağa benziyor. İran, Suudi Arabistan ve TC devleti karşısında mezhep eksenli bir çatışmaya sürüklenmeye çalışılıyor.