Şehir hastaneleriyle sermayeye kıyak

17 şehir hastanesi için şirketlerin cebinden 9 milyar dolar çıkarken, devletin şirketlere yaklaşık 27 milyar dolar ödeyeceğini, ayrıca yıllık 3 milyar kira bedeli ödeneceğini belirten Biçer, “Türkiye Sağlık Bakanlığı satışa çıkarılmıştır, geçmiş olsun” dedi.

CHP’li Biçer, kamu özel ortaklığının özelleştirmeden farklı bir şey olmadığına dikkat çekerek, “Özü itibariyle yap-işlet-devret modeline benziyor. Ama onun bir adım ötesi; yap, hem kirala hem işlet hem devret modelinde; devlet hem bu hastanenin kiracısı hem de hizmetin satın alıcısı oluyor. Yani binasında kiracı, hizmetinde taşeron Sağlık Bakanlığı’nın ‘devlet hastanesini’ şirket yönetiyor” diye konuştu.

Biçer, “Şirket, hastane içinde; odasından morguna kadar her alanı ve hastane dışında taksi durağından kreşe kadar tüm ticari alanları da işleterek gelir elde ediyor. Yeter mi? Yetmez tabi, daha yeni başlıyoruz! Bu şirketler; KDV’den, damga vergisinden ve harçlardan da muaf tutuluyor. Aldıkları uluslararası kredilere tam hazine garantisi sağlanıyor. ÇED raporu almadan orman alanına inşaat yapabiliyorlar. Devlet, hastanelerin yüzde 70 doluluk oranıyla çalışacağını, yani vatandaşı hastalandıracağını da garanti ediyor. Yani şirket en iyisini bekliyor, devlet vatandaşının sağlığını yandaşına peşkeş çekiyor” ifadelerini kullandı.

  ‘Daha fazla hasta, daha fazla para’

Biçer, şunları söyledi: “Hepsi bu kadar da değil! Hastanelerin yıllık kira bedelleri 3 milyar lirayı aşıyor. Peki, Sağlık Bakanlığının döner sermaye gelirlerinde böyle bir tutar var mı? Yok. O halde bu hastanelerin yedi gün yirmi dört saat esasına göre, hastaları doldur boşalt yöntemiyle, sağlık çalışanlarının da 2-3 vardiya çalışarak ‘para kazanması’ dışında bir seçenek yok. Yani daha çok hasta gelmesi, çalışanların daha az kazanıp daha çok çalışması lazım ki kiralar denkleştirilsin. Sonuçta ne olacak; hastaneleri işleten şirketler, doktorların daha uzun çalışmasını, daha fazla hasta bakmasını, daha fazla tetkik yapmasını, ‘para getirmeyecek’ hastaları başka yerlere sevk etmesini ve tabii giderek daha az ücret almalarını isteyecekler. Türkiye Sağlık Bakanlığı satışa çıkarılmıştır. Geçmiş olsun.”

        Kaynak: Evrensel.net, 16 Aralık 2016