PYD yetkilileri ve Süryani temsilciler: ‘Göçmen mülkü kanunu’ çıkarılmadı

 

PYD EŞ Başkanlık Danışmanlarından Sihanok Dibo, bazı Süryani ve Ermeni kuruluşlarının, YPG  ve PYD’nin  Til Temir, Til Hemis ve Hesekê’de Hıristyanların özel mülklerine el koyduğu, gençlerini  zorla askere aldığı ve karar süreçlerine dâhil edilmedikleri yönünde öne sürdükleri  iddiaları yalanladı.

‘Rapor baştan sona sorunlu’

Açıklanan raporun içeriğini  “Baştan sona kadar sorunlu” diye değerlendiren Dibo,  raporda  aktarıldığı gibi ‘Göçmen Mülkü Kanunu’ çıkarılmadığını, aktardı.

Demokratik Özerk Yönetim içerisinde yaşayan herkesin özel mülkiyetini koruma altına almanın Demokratik Özerk Yönetimin sorumluluk alanında olduğunu hatırlatan Dibo, “Özel mülkiyetin korunması konusunda çıkacak olan bir yasanın önceliği de Süryani, Asuri ve Arap halkımızın özel mülklerini korumayı başat bir görev olarak görür” dedi.

‘Gündemimizdeki kanun arap ve süryani halkının mülkünü korumayı amaçlıyor’

Demokratik Özerk Yönetimin Hukuk Meclisi tarafından özel mülkiyetin korunmasına yönelik bir kanun tartışması olduğunu  açıklayan Dibo, bunun nedenlerini  ise şöyle ifade etti: “Açıklanan raporda bahsi geçen, özellikle Süryanilerin yoğun olduğu Til Temir ile Arapların yoğun olduğu  Til Hemis bölgeleri bir dönem  IŞİD çetelerinin işgali altındaydı. Buralarda yaşayan Arap ve Süryani  halkından insanların çoğunluğu buraları terk etti. Bu bölgeler YPG/YPJ tarafından özgürleştirildikten sonra oraya geri dönüşler yaşanmaya başladı. Geri dönüşler ile birlikte Arap ve Süryani halkımızdan bazıları arasında sorunlar yaşanmaya başladı. Bazıları geri dönen kişilerin arazi ve mallarını gitmeden evvel kendilerine sattığını iddia ederek, geriye dönen insanların mallarını, mülklerini vermek istemiyordu. Bu nedenle sorunlar yaşanmaya başladı. Cizîrê Demokratik Özerk Yönetim bünyesindeki Hukuk Meclisi bu durum üzerine bir kanun ile özellikle buralardan savaş nedeniyle göç eden Süryani ve Arap kardeşlerimizin mülklerini koruma altına almayı gündemine aldı. Ancak daha yasalaşan ve sonuçlanan bir durum yoktur. Bu kanun ile amacımız kimsenin mülkiyetine el koymak değil, aksine bu bölgelerden ayrıldıktan sonra mülkiyetine başkaları tarafından el konulan insanlarımızın mülkiyetini korumak ve bu nedenle oluşabilecek olası husumetlerin önüne  geçmektir.”

YPG’nin Süryani gençlerini zorla askere aldığı yönünde raporda öne sürülen iddiaları da kesin bir dille yalanlayan Dibo, YPG’nin kimseyi zorlayarak saflarında askerlik yaptırmasının mümkün olmadığının tüm dünya tarafından bilindiğini ifade etti.

Kaynak: direnisteyiz2.org