Ordaydık, ölmedik, boykottayız! “Katliam varsa, ders yok”

Koç Üniversitesi

12 Ekim

“Katliamlara Karşı Koç Üniversitesi’nde Hayatı Durduruyoruz” çağırısıyla 200’ün üzerinde öğrenci ve akademisyen bir araya gelerek katliamı protesto etti. Sabah saatlerinden itibaren Öğrenci Merkezi’nde toplanan öğrenciler duvarlara hayatını kaybeden yoldaşlarımızın fotoğraflarını ve katliam sonrası çekilmiş kareleri astı. Amfileri gezerek boykot çağrısı yapan öğrenciler sık sık “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Dersleri Boykot Et, Hayatı Durdur”, “Saray Savaş, Halklar Barış İstiyor”, “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganlarını attı. Gün boyunca okul radyosunda “Ellerinde Pankartlar” marşı tekrarlandı. Saat 12.30’da okunan basın açıklamasında, bu saldırının barışı, kardeşliği, demokrasiyi ve emeği savunan herkese karşı yapıldığı; Suruç’un, Diyarbakır’ın ve Ankara’nın failinin aynı olduğu vurgulandı. Hayatını kaybeden yoldaşların isimleri okunarak “Yaşıyor” sloganları atılmasının ardından, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra “Bugünlerden Geriye Bir Yarına Gidenler Kalır Bir de Yarınlar İçin Direnenler” pankartı arkasında okul içerisinde sloganlarla yürüyüşe geçildi. Yürüyüşün ardından Öğrenci Merkezi’ndeki oturma eylemine devam edildi. Akşam saatlerinde ise Sarıyer Çelik Gülersoy Parkı’ndaki eyleme geçilerek, katliamlar karşısında öğrenci gençliğin sessiz kalmayacağı bir kez daha vurgulandı.

13 Ekim

Ders boykotuna devam eden öğrencilerin,  yoğun bir geçiş güzergahı olan merdivenlerde gerçekleştirdikleri oturma eylemi sırasında, gün boyunca duvara projeksiyonla katliam görüntüleri yansıtıldı. Öğrenciler aynı zamanda akademisyenlerinde katılımıyla “Neden Hayatı Durdurmalıyız” başlıklı bir forum gerçekleştirdi. Burada daha kararlı ve örgütlü bir mücadelenin önemi vurgulandı.

 

Beykent Üniversitesi

Güneş doğacak elbet!

12 Ekim

10 Ekim Ankara katliamından sonra yaşamı durdurma amacıyla üniversitelerde başlayan boykot çağrıları Beykent Üniversitesi’nde de gerçekleşti. Taksim yerleşkesinde bulunan Hukuk Fakültesi’nde     amfilere girilerek 2 günlük boykot çağrısı yapıldı. 30-35 arkadaşın katılımıyla gerçekleşen boykota afiş asarak başlandı. Fakülte sekreterinin afişlerin izinsiz olduğunu, indireceğini söylemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Anma yapmaya ısrarlı öğrenciler sekreteri dikkate almayarak boykot çağrılı afişleri asmaya devam ettiler. Afişlerin asılmasının ardından kantinde toplanan öğrencilere bu sefer dekan ve diğer sekreterler engel olmaya çalışsa da öğrencilerin tepkisi sebebiyle kantini terk etmek zorunda kaldılar.Anma Bekir Kilerci’nin Uyarı şiiri eşliğinde saygı duruşuyla başladı. Anmanın ardından  katliamlar başlığında forum yapıldı.

13 Ekim

Sabah saatlerinde okulda başlayan toplanmayla birlikte dövizler hazırlanarak sendikaların yaptığı eylem çağrısına Beykent Hukuk Öğrencileri olarak katılım sağlandı. Sirkeci kolundan eyleme katılan hukuk öğrencileri “katliam varsa ders yok” diyerek boykotun ikinci günü de eylemdeydi.

14 Ekim

Sabah saatlerinde Hukuk Fakültesi’nde öğrenciler tarafından hazırlanan barış şehitlerinin yer aldığı bir pano köşesi oluşturuldu.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi

12 Ekim

YTÜ Davutpaşa ve Yıldız kampüslerinde boykot afişleri asıldı, fakülteler dolaşılarak bildiri dağıtıldı. 10.04’te fakültelerde ses çıkarma eylemi yapıldı. Davutpaşa kampüsünde fakültelerden çıkan öğrenciler yemekhane binası önünde, Yıldız kampüsünde ise Tonoz Meydanı’nda toplandı. Katliamda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulduktan sonra basın metni okundu. Eylem Yıldız kampüsünde oturma eylemi olarak devam etti, Davutpaşa kampüsünde ise öğrenciler yürüyüş ile devam etti.

13 Ekim

Davutpaşa kampüsünde 10.04’te yemekhane binası önünde Eğitim-Sen’li akademisyenlerin de öğrencilere katılımıyla bir anma yapıldı. Bina içerisinde bir anma köşesi oluşturuldu. Pankartlarla, dövizlerle, sloganlarla kampüs içerisinde bir yürüyüş gerçekleştirildi. Öğrencilerin okul dışına yürümesine polisler engel olması nedeniyle oturma eylemine geçildi. Öğrenciler kapıdan tekrar hazırlık binasına yürüyüş yaptıktan sonra pankart asarak eylemlerini sonlandırdılar.

14 Ekim

Ankara’da hayatını kaybeden YTÜ mezunu Erol Ekici için mezunların düzenlediği bir anma etkinliği yapıldı. Yıldız kampüsü Tonoz Meydanı’nda toplanan öğrenciler ve mezunlar serbest kürsü oluşturarak hissettiklerini anlattılar. Erol Ekici’nin mezarından getirilen toprak ve karanfiller YTÜ öğrencisi Hasan Selim Gönen adına üniversiteye dikilen fidanın yanına konuldu.

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar

Üniversitesi

12 Ekim

MSGSÜ öğrencileri olarak sabah erken saatlerde okulda buluşuldu. Sonrasında sınıflar tek tek gezildi saat 10.00 da Fındıklı Kampüsü’nde Eğitim-Sen’in çağrısıyla yapılacak olan anmaya çağrı yapılarak sınıflar boşaltıldı. Servislerle Fındıklı Kampüsü’ne geçildi. Saygı duruşunun ardından kısa konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Sonrasında Suruç’ta hayatını kaybeden okulumuz öğrencisi Ezgi Saadet için fidan dikildi. Babasının konuşmasının ardından sonraki güne çağrı yapılarak anma sona erdi. Anmadan sonra Fatih, Silivrikapı, Sarıgazi, Kartal’daki cenazelere geçildi.

13 Ekim

Sabah erken saatlerde okulda buluşuldu. Tek tek sınıflar gezilerek boykot çağrısı yapılarak sınıflar boşaltıldı. Saat 10.04’te saygı duruşunda bulunuldu. Sonrasında okulda mum ve karanfillerle anma köşesi yapıldı ve foruma geçildi. Grev çağrısı üzerine forumda ilk elden kalalım mı gidelim mi, tartışması yürütüldü. Okulda kalma kararı alındı. Okulda kalmayı doğru bulmayan insanlarla beraber okuldan çıkıldı ve Cerrahpaşa’daki greve katılındı.

 

Edirne

11 Ekim

Ankara katliamının ardından Edirne belediyesinin önünde “Edirne Katliamı Lanetliyor” pankartıyla toplanan kitle sloganlarla PTT önüne yürüyüş düzenledi. Burada yapılan basın açıklamasında “Katliamı yapanlara rağmen inadına barışı ve bir arada yaşamı savunacağız!”  denildi. Basın açıklamasının ardından halk AK Parti binasına yürüyerek sloganlarla eyleme son verdi.

13 Ekim

Gençlik örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen kitle PTT önünde toplandı. Katledilen yoldaşların isimleri ve resimlerini eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirildi. Katliamda yitirdiğimiz yoldaşların ardından yaşıyor sloganları atıldı, Gündoğdu marşı okundu. Atılan sloganların ardından eylem sona erdi.

15 Ekim

Trakya Üniversitesi yemekhanesi önünde “Barışa İmza At’’ etkinliği yapıldı. Marşlar eşliğinde süren etkinlik üniversite öğrencilerinin ve çalışanlarının imzaları, şiirleri ve yakılan mumlarla devam etti.

17 Ekim

Katliamın birinci haftasında Edirne’de de sokağa çıkıldı ve korkmuyoruz denildi. Edirne emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla saat 10.04’te Saraçlar Caddesi PTT önünde bir araya gelen kitle anmaya saygı duruşuyla başladı. Yapılan basın açıklamasının ardından şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu balonların gökyüzüne bırakılmasıyla anma sona erdi.

 

Sakarya Üniversitesi

Ankara Katliamı’nın ardından Sakarya Üniversitesi Gençlik Hareketi üniversitenin kafeteryasında katliamı anmak için tiyatro gösterimi sergilemek istedi. Ancak; sivil polis ve özel güvenliğin müdahalesiyle kafeterya önünde öğrenciler ve güvenlik arasında kısa süreli bir arbede yaşandı. Civarda bulunan öğrencilerin de güvenliğe tepki göstermesinin ardından, anma helikopter pistinde gerçekleştirildi. Tiyatro gösteriminin ardından, basın açıklaması yapıldı. “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Katil devlet hesap verecek”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” sloganları atılarak anma sonlandırıldı. Olaydan 4 gün sonra bir SÜGH üyesi, yaptığı basın açıklaması sebep gösterilerek “cumhurbaşkanı hakaret”ten gözaltına alındı. İfadesi alındıktan sonra denetimli serbestlik şartı ile serbest bırakıldı.

 

Çukurova Üniversitesi

12 Ekim

Ankara katliamından sonra tüm ülkede ilan edilen grev ve boykot çağrısı Çukurova Üniversitesi’nde de yapıldı. Çukurova Üniversitesi devrimci öğrencilerinin çağrısıyla Ali İsmail Korkmaz Alanı’nda toplanmaya başlayan kitle saaat 11:00’da tüm falkülte ve sınıflara girerek “Katil devlet hesap verecek”, “İsyan,boykot, direniş”, “Dilan yoldaş ölümsüzdür” sloganlarıyla öğrencileri boykota çağırdı.

Ali İsmail Korkmaz Alanı’ndan yürüyüşe geçen kitle yemekhane önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında sonra Ankara’da şehit düşen ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi Dilan Sarıkaya fakültesinin önünde şarkılarla ve şiirlerle anıldı.

Eylem alanındaki tüm öğrenciler cenazeleri karşılamak üzere Uğur Mumcu Meydanı’na geçti.

Öğrenciler yolu kapatarak kendi pankartlarıyla ve sloganlarla alandaki kitleye katıldı.

13 Ekim

Boykot ikinci günde oturma eylemiyle başladı. Öğrenciler, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği’nin çağrı yaptığı basın açıklamasına kitlesel bir şekilde katıldı.

Alanda öğretim üyeleriyle öğrenciler “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” ve “Dilan yoldaş ölümsüzdür” sloganlarıyla buluştu

Daha sonra aylardır grev yapan Dev-Sağlık İş üyeleri, SES, TTB pankartlarıyla alana giriş yaptı. Alandakiler kitleyi “katillerden hesabı emekçiler soracak” sloganıyla karşıladılar. Basın açıklaması okunduktan sonra kitle üniversitenin çıkış kapısına kadar yürüyüş yaptı. Öğrenciler oradan tekrar Ali İsmail Korkmaz Alanı’na geçerek oturma eylemine devam etti.

14 Ekim

Ankara katliamında ölümsüzleşen Çukurova Üniversitesi öğrencisi Dilan Sarıkaya kendi fakültesi önünde anıldı. Sınıf arkadaşları Dilan’ı anlattı.

 

Mersin Üniversitesi

Mersin Üniversitesi öğrencileri 10 Ekim Ankara Katliamı’nı protesto etmek için dersleri boykot etti.

Ankara katliamında ölümsüzleşen Çukurova Üniversitesi öğrencisi Dilan Sarıkaya kendi fakültesi önünde anıldı. Sınıf arkadaşları Dilan’ı anlattı.

07:30 -Sabah toplanan öğrenciler kısa bir toplantının ardından fakültelerde yazılamalar yaparak boykot kararını duyurdu.

08:00 -İletişim Fakültesi’nden başlanarak fakültelerin büyük kısmında dersliklere girip boykot çağrısı yapıldı, bildiriler dağıtıldı. Derslerden çıkan öğrencilerle kitleselleşen boykot, yürüyüşle devam etti. Yürüyüş esnasında giderek artan kitle “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Katil devlet hesap verecek”, “Hırsız katil Erdoğan”, “Oradaydık, ölmedik, boykottayız”, “Şehid Namırın”, “Ankara’da düşene dövüşene bin selam” sloganları eşliğinde Cumhuriyet Alanı’na vardı.

Adnan Yücel’in “Biz Kazanacağız” şiiri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirildi. Basın açıklaması okundu. Ardından Ankara’da ‘bu meydan kanlı meydan’ marşı eşliğinde çekilen ve yarım kalan halay cumhuriyet alanında sürdürüldü.

Öğrenciler şehir merkezinde Mersin KESK, DİSK, TMMOB, Tabip Odası’nın grev çağrısıyla 11:00’da başlayan yürüyüşe geçmek için dolmuşları işgal ederek çarşıya indiler. Mersin Üniversitesi öğrencileri çarşıda sloganlar eşliğinde yürüyerek kortejde yerini aldı. Yürüyüşte sendikalar ve öğrenciler eylemin güvenlik önlemini güvenlik çemberi oluşturarak aldılar. AK Parti Akdeniz İlçe Binası’na yapılan yürüyüş basın açıklaması ile son buldu.

Ardından Özgür Çocuk Parkı’na kitlesel bir şekilde güvenlik önlemiyle geri dönüldü ve ertesi gün saat 11:00’da istasyon meydanından başlanacak yürüyüş için çağrı yapıldı.

 

Mustafa Kemal Üniversitesi – Antakya

13 Ekim

Sabah kantinlerde ve sınıflarda eylemin duyurusunu yapan 5 öğrenci duyuru bitmeden ÖGB tarafından gözaltına alındı. ÖGB müdahalesi esnasında, bırakın çocukları, diyen bir öğretim elemanı da polis tarafından gözaltına alındı.

Gözaltılara ve devletin katliamlarına karşı 12.00’da çarşı kompleksinde toplanan öğrenciler; “Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz, katil polis üniversiteden defol, üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek” sloganlarıyla rektörlüğe doğru yürüyüşe başladılar. Veterinerlik fakültesi önünde önleri kesilen öğrenciler bir süre oturma eylemi gerçekleştirdiler. Rektörün öğrencilerle görüşmeye gelmesi, okulun önündeki toma ve akrebin oradan ayrılması ve gözaltıların serbest bırakılmasını talep eden öğrenciler talepleri uygulanıncaya kadar toplanma yerine dönüp eylemi etkinliklerle devam ettirdiler. Talepler gerçekleşince eylem sona erdi.

 

Ankara Üniversitesi – Cebeci Kampüsü

13 Ekim

10 Ekim barış mitinginde devletin katliam geleneği ile bir kez daha karşılaştık. Yüzlerce yoldaşımız, arkadaşımız devlet teröründe katledildi.

Üniversite öğrencileri olarak, Ankara’daki diğer üniversiteler gibi boykot kararı aldık. Fakat 12 Ekim günü Ankara Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden Cebeci Kampüsü ve Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi tatil edildi. Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş öğrencilerden korkmaktadır, ki aldığımız boykot kararına, katliamı anmamıza engel olmaya çalışmıştır. Ama biz öğrenciler olarak aldığımız boykot kararını okul ne zaman açılırsa açılsın yerine getirme kararı aldık ve okulun açıldığı 13 Ekim Salı günü, sabah 8.00’da okulda buluşarak, fakülte fakülte, sınıf sınıf gezerek arkadaşlarımızı boykota çağırdık. Yürüyüş sırasında “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP!” sloganları atıldı. Sınıf sınıf gezilerek derslikler boşaltıldı.

Fakülteleri gezdikten sonra 10.04’te Eğitim-Sen’in bir saatlik oturma eylemine katıldık. 12.00’da devrim şehitleri için taziye çadırı açılıp yemek dağıtımı yapıldı. Gün boyu Cebeci’de hiçbir ders işlenmedi. 15.30’da serbest kürsü kuruldu.

 

Bilkent Üniversitesi

12 Ekim

10 Ekim’de Ankara barış mitinginde yaşanan devlet organizeli katliam sonrasında Bilkent öğrencileri 12 Ekim Pazartesi sabahı “Barış için İnsanlık Nöbeti” şiarıyla A binası önünde toplanmaya başladı. Eylem alanına birçok ozalit, döviz ve katliamdan fotoğrafların asılmasının ve karanfillerle oluşturulan anma köşesinin ardından insanlık nöbetine geçildi. Öğlen 12.30’da başlanan anma programına 500’ün üzerinde öğrenci ve akademisyen katıldı. Güneşe uğurladığımız yoldaşlarımız için yapılan 1 dakikalık saygı duruşunun ardından eylemi örgütleyen kurumların ortak metni okundu. Metnin okunmasının ardından öğrenciler hep birlikte, katliam anı ile özdeşleşen Ruhi Su’nun “Ellerinde pankartlar” türküsünü söyledi. Eylemde sık sık “Saray Savaş Halklar Barış İstiyor”, “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganları atıldı. İki öğrencinin katliamda ölen yoldaşlar için şiir okumalarının ardından insanlık nöbetine ve oturma eylemine geçildi. Derslerin bitiş saatine kadar türküler ve marşlar eşliğinde devam eden nöbet, 17.40’ta sloganlar ve alkışlar eşliğinde sona erdirildi.

13 Ekim

Havuz başında oluşturulmak istenen anma köşesine asılan “Saray savaş halklar barış istiyor” ozalitinin okul yönetimi tarafından kaldırılmasının istenmesi ve bu esnada bir ÖGB görevlisinin katliam ile ilgili espri yapmasının ardından öğrencilerle güvenlikler arasında bir gerilim yaşandı. Bir arkadaşın kitleye yaptığı sözlü ajitasyon ile güvenlik görevlisi teşhir edildi ve ozalitin sökülmemesi için alanda akşama kadar sürecek oturma eylemi başlatıldı. Sosyal medya üzerinden ve zaman zaman çekilen sözlü ajitasyonlarla okul yönetiminin tavrı teşhir edildi ve öğrencilere, akademisyenlere eyleme destek verme çağrısı yapıldı. Akşama kadar sürdürülen oturma eylemi kazanımla sonuçlandı ve okul yönetimi asılan ozaliti kaldıramadı.

 

Hacetepe Üniversitesi

12 Ekim

Sabah erken saatlerde boykota çağrı için ozalitler asıldı ve 12.30’da tüm öğrencilere yemekhane önünde toplanma çağrısı yapıldı. Yürüyüş saatine kadar yemekhane önünde oturma eylemi yapıldı. 9.30’da temizlik işçileri boykota desteğe gelerek oturma eylemine katıldılar. Oturma eyleminde açık kürsü kurularak konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. 12.30’da yemekhaneden başlayarak tüm fakülteler , derslikler gezilerek bütün öğrenciler boykota çağrıldı. Biyoloji, sosyoloji ve Ali İsmail Korkmaz Amfisindeki tüm dersliklerde %100’lük boykot başarısı sağlandı. “Şebnem yoldaş ölümsüzdür”, “Barış şehitleri ölümsüzdür”, “Saray savaş gençlik barış istiyor”, “Katil devlet hesap verecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları ile yürüyüş yapıldı. Ardından 13 Ekim’de yapılacak boykota ve alternatif dersliğe çağrı yapılarak eylem sonlandırıldı.

13 Ekim

Saat 10.04’te yemekhane önünde anma yapıldı. 11.30’da Eğitim-Sen’in çağrısıyla Şebnem Yurtman anıldı ve basın açıklaması okundu. Şebnem’in arkadaşları ve hocaları konuşma yaptılar. Daha sonra Temel Demirer’in katılımıyla Ali İsmail Korkmaz Amfisi’nde “İnsanlık ve Vicdan” dersi yapıldı. Dersin ardından tekrar yemekhane önüne gelinerek katliamda kaybettiğimiz yoldaşlar için türküler söylendi ardından dağılındı.

 

ODTÜ

12 Ekim

Sendikaların, odaların ve emek örgütlerinin 12-13 Ekim’de yaptıkları çağrı ile ODTÜ’de de iki günlük boykot ve grev ilan edildi. Pazartesi günü sabah Eğitim-Sen ve öğrenciler okulun amfi ve sınıflarını gezerek boykotu başlattı. Yemekhane, kütüphane sendika tarafından 2 gün boyunca kapatıldı. Okulun tüm amfi ve sınıflarında tek tek çağrılar yapılarak Devrim stadyumuna yüründü. Devrim stadyumunda kaybettiğimiz yoldaşlarımızın anması ve eylemin basın açıklaması okundu. Daha sonra Eğitim-Sen’in örgütlediği Necdet Bulut amfisindeki açık derse geçildi. Öğrenciler ve akademisyenler birlikte ‘Barış’ı tartıştılar, önümüzdeki döneme dair öneriler sunuldu. Ertesi gün yapılacak olan boykotu örgütlemek üzere bir toplantı yapıldı. Akademisyenlerin, fakültelerden öğrencilerin katıldığı toplantıda 2. gün boykotu fakülte komiteleri halinde örgütleme kararı alındı. Fakülte komiteleri kendi aralarında toplanarak boykot çağrılarının planını yaptı.

13 Ekim

Grevin ve boykotun ikinci gününde fakülte komiteleri ayrı ayrı toplandı. Fakülte kapılarında bildiri dağıtıldı ve boykota çağrılar yapıldı. Her fakülte ayrı koldan Fizik Bölümü önünde toplandı ve sendikaların çağrısını yaptığı Sakarya Caddesi’ndeki oturma eylemine otobüslerle geçildi. Ardından okulda kalan öğrencilerle akşam yurtlar bölgesine meşaleli yürüyüş çağrısı yapıldı. 18.00’da Demiraylar Yurtlar Bölgesinden yemekhaneye yürüyüş başladı. Yemekhanede toplanan öğrencilerle Demiraylardan gelenlerle birleşildi numaralı yurtlar bölgesi dolaşıldı.

 

Eskişehir

Eskişehir’de boykot eylemleri 2 üniversite 3 kampüste gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nde saat 10’da hukuk fakültesi önünde toplanan Eğitim-Sen Anadolu Üniversitesi Temsilciliği ile bir gün önceki gençlik örgütlerinin yaptığı çağrıyla öğrenciler toplandı. Hukuk fakültesinde tam boykot sağlandı. Orada basın açıklaması yapıldıktan sonra öğrenciler fakülte fakülte sınıf sınıf gezerek boykot çağrısı yaptılar. Fakülteler gezildikçe kitle artmaya başladı. Son olarak iletişim fakültesinde 500 kişilik bir forum gerçekleşti ve forumda rektörlükden okulu 12-13 Ekim’de tatil etmesi için görüşülmesine karar verdi. Rektörlük önünde görüşmeler sonucu bizi şaşırtmayan eğitim devam edecektir yanıtı geldi. Tepki olarak rektörlük önünde ses çıkartma eylemi yapıldı ve en son basın açıklaması ile son buldu.

Anadolu İki Eylül Kampüsü’nde ise hazırlık ve mühendislik fakültesinde çağrı yapıldı. Hazırlıkta patlama anı canlandırıldı ve arkasından konuşmalarla öğrencileri akademisyenleri boykota fakülte içerisindeki oturma eylemine çağrı yapıldı. Derslerin başladığı zaman ise sınıfların olduğu koridorlarda eylem yapıldı sloganlarla ıslıklarla bugünün ders zamanı değil katliamlara karşı ses çıkarma birlik olma eyleme çıkma zamanı olduğu söylenerek hocaların ders işlemesi engellendi. Ardından öğrenciler ana kampüse geçilerek ordaki kitleye katıldı.

Osmangazi Üniversitesi’nde boykot çağrısı yapıldı ve sonra da meşelikte katliamda kaybettiğimiz yoldaşlar için anma yapıldı.

Boykotun ikinci günü ise 3 kampüste yine boykot çağrıları ve eylemlilikler devam etti. Anadolu İki Eylül Kampüsü’nde fakülte önlerine barış işareti çizildi ve yemekhane önünde hazırlık, besyo ve mühendislik öğrencileri açıklama yaptılar.

İkinci gün Yunus Emre Kampüsü’nde yine fakülte fakülte gezilerek boykot çağrısı yapıldı. Ardından iletişim fakültesi kantininde oturma eylemi yapıldı. Ayrıca şiirler okundu türküler söylendi katliamda kaybettiğimiz yoldaşlar için saygı duruşunda bulunuldu.

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi öğrencileri olarak okulun açılış sürecinde masa açılıp bildiriler dağıtıldı. Savaş, 10 Ekim, Aziz Güler, Suruç anmasına yönelik ajitasyon propaganda etkinlikleri gerçekleştirildi; afişler asıldı, amfiler gezilerek şiirler okundu, bildiriler dağıtıldı.

7 Ekim’de üniversitede Suruç anması gerçekleştirildi. Edebiyat fakültesi havuzlu bahçesine Polen Ünlü ismi verildi. İletişim Fakültesinde bir amfi’ye Büşra Mete ismi verildi. Anmalar yapılıp marşlar söylendi. Merkez kampüste HDP Mlletvekili Adayı Şerife Erbay konuşma yaptı. Merkez kampüs havuzlu bahçeye fidan dikilerek eylem sonlandırıldı.

12 Ekim

Üniversite öğrencileri olarak sabah erkenden okulda buluşuldu. Afişleme çalışmaları yapıldı, tek tek amfiler gezilerek boykot çağrısı yapıldı. Saat 10.04’te Merkez Kampüs’te Atatürk heykelinin önünde Eğitim-Sen’li hocalarımız ve üniversitenin taşeron işçileriyle beraber bir anma gerçekleştirildi. Cenazelere çağrı yapıldıktan sonra tekrar amfiler gezilmeye başlandı. Peşi sıra fakültelerin koridorlarında birkaç saat barış nöbeti tutuldu, tiyatral bir gösteri yapıldı ve birinci gün sona erdirildi.

13 Ekim

Üniversite öğrencileri olarak sabah erkenden okulda buluşuldu. Afiş çalışmaları yapıldı, amfiler dolaşılarak boykot çağrısı yapıldı. Eğitim-Sen’e bağlı hocalar Merkez Kampüs Atatürk heykelinin önünde grev çadırı açtı. Saat 10.04’te her fakültede ses çıkarma eylemi gerçekleştirildi. TTB-TMMOB-DİSK-KESK çağrısıyla çeşitli yerlerden yürüyüşle Beyazıt Meydanına gelmek suretiyle, meydanda gerçekleştirilecek anmanın engellendiği öğrenildikten sonra üniversitenin bileşenleriyle Beyazıt Meydanı’nda anma gerçekleştirilmesine karar verildi. Merkez kampüsten ana kapıya doğru yürüyüşe geçildi. Ana kapının üniversitenin içinde kalan tarafına varıldığında kortej kuruldu, korteji çevreleyen arkadaşlar güvenlik çemberi oluşturdu. Bu şekilde Beyazıt Meydanına geçildi. Artık çemberin içine dışarıdan kimse alınmadı. Basın açıklaması yapıldıktan sonra üniversiteye dönülerek merkez kampüste barış dersliği gerçekleştirildi.

Ertesi Hafta: Barış Haftası

Üniversite öğrencilerince boykottan sonraki hafta (19 Ekim haftası) barış haftası olarak kabul edildi ve bu kapsamda tüm hafta boyunca üniversitede çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi: tiyatrolar, şiir dinletisi, film gösterimleri, Beyza Üstün’ün katılımıyla panel gerçekleştirildi. Barış haftası fidan dikimiyle sonlandırıldı.

İstanbul Üniversitesi’nde Tacizci Güvenlik Teşhir Edildi

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden bir kadın, yaklaşık bir ay önce özel güvenlik görevlisi Emrullah Beyaz tarafından tacize uğradı. Yapılan şikâyetin ardından savcılık tarafından ifadesi alınarak serbest bırakılan ve üniversitedeki görevine devam eden Beyaz, 20 Ekim Salı günü ise aynı kadını ikinci kez taciz etti ve sessiz kalması için silahını göstererek kendisine tehditte bulundu.

İstanbul Üniversitesi’nden kadınlar olarak, yaşanan tacize karşı bir araya gelinerek üniversite içerisindeki çeşitli noktalara afişler asıldı, ana kapıya yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında tacizci güvenlik görevlisinin, ana kapıda ise basın mensuplarının arasında bulunan sivil polisler teşhir edildi, saat 13:00’da gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından “kadın dayanışmasının ve mücadelesinin süreceği” mesajı verilerek eylem sonlandırıldı.