OHAL’den istifade Eğitim-Sen’lilere kitlesel tasfiye

Diyarbakır: ‘Yargısız infazların hiçbir dayanağı yoktur”
Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şubesi, 12 Eylül günü kamu emekçilerinin görevden alınmalarına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. “Hükümet, yandaş medya ve yandaş sendikanın işbirliği ile oluşturulan algı operasyonu ve açıkça iftira niteliği taşıyan suçlama ve hedef göstermeler sonucu gerçekleştirilen açığa almalar, açık bir ‘yargısız infazdır ve hiçbir yasal, hukuki dayanağı yoktur” denildi. “Öğretmenimi İstiyorum” başlıklı bir imza kampanyası düzenleneceği ve bunun 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Meclis’e, BM ve Avrupa Parlamentosu’na gönderileceği, ayrıca Ankara’ya doğru “Demokrasi Yürüyüşleri” düzenleneceği belirtildi.
Hatay: “Ekmeğime öğretmenime dokunma”
Eğitim-Sen Hatay Şubesinin çağrısıyla, 14 Eylül’de Antakya’da ve Samandağ’da eylemler gerçekleştirildi. Yapılan eylemde konuşan Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Dursun Soydan, “Bizler onuru ile yaşayan faşizme karşı boyun eğmeyen öğretmenleriz. 29 Aralık grevinin gerekçe gösterilerek Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin açığa alındı, eğitime darbe yapıldı” dedi. Açıklamanın ardından kitle oturma eylemi yaptı ve ardından alkışlarla eylemini sona erdirdi. Hatay’da eğitim emekçileri veliler ve öğrencilerin katılımıyla forumlar ve okul önlerinde eylemler gerçekleştirdi.
Açığa alınanlar için pedal çevirdiler
Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi üyesi öğretmenler, 17 Eylül günü üzerlerine “Öğretmenime Dokunma” yazılı tişörtler giyip bisikletlerinin pedallarını çevirerek seslerini duyurdu. Islık çalıp, “Diyarbakır uyuma, öğretmenine sahip çık” sloganı eşliğinde pedal çeviren eğitimcilere çevrede bulunan çocuklar ve yurttaşlar da yine alkış ve ıslıklarla destek verdi.
İzmir “OHAL’i siyasal çıkarları için kullananlar, darbe fırsatçılığından vazgeçmelidir”
Eğitim-Sen İzmir şubeleri 8 ve 9 Eylül tarihlerinde Konak Sümerbank önünde eylemler gerçekleştirdi. Emek ve Demokrasi için Güç Birliği Platformu’nun da destek verdiği eylemlerde, OHAL’e sığınarak görevden atma ve açığa alınmaların hukuksuz olduğuna vurgu yapıldı.
Yunanistan’daki Eğitim Emekçileri: Meslektaşlarımızın Yanındayız
Yunanistan’daki Öğretmenler Sendikası Yönetim Kurulu, yayımladığı bildiriyle Eğitim-Sen’in yanında olduğunu duyurdu. Yönetim kurulu adına Başkan Matina Grafou ve Sekreter Dina Reppa imzasıyla yayımlanan bildiride 11 bin 200 eğitim emekçisinin işten atılması “Erdoğan devletinin ve baskıcı mekanizmalarının başlattığı bir temizlik harekâtı” şeklinde değerlendirildi.
Açığa almalara toplu itiraz dilekçeleri verildi
Hatay ve İzmir’de 21 Eylül günü İl Milli Eğitim Müdürlüklerine toplu itiraz dilekçeleri verildi. İzmir’deki eylemde konuşan Hasan Ali Kılıç, “bu ülkede sürdürülen savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunduğu, herkes eşit koşulda yaşasın istediği için, AKP’nin siyasal politikalarını onaylamadığı için, onların buyruklarını yerine getirmek istemeyenlere bedel ödetilmek isteniyor” dedi.
Mersin Eğitim-Sen: Karanlığa boyunu eğmeyeceğiz
Mersin’de Eğitim-Sen Mersin Şubesinin çağrısıyla 19 Eylül’de bir araya gelen Eğitim-Sen’li öğretmenler ve demokratik kitle örgütleri, hükümetin öğretmenleri hukuksuzca ihraç etmesini ve açığa almasını oturma eylemi ve basın açıklamasıyla protesto etti. Özgür Çocuk Parkı’nda toplanıp ‘Baskılar bizi yıldıramaz’, ‘ Karanlığa boyun eğmeyeceğiz’, ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’ sloganları atılan eylem, Eğitim-Sen’in taleplerini paylaşmasıyla son buldu.
Hopa: ‘Ders: Demokrasi, Konu: Direniş’
Artvin Hopa’da açığa alınan 35 öğretmenin görevlerine iade edilmesi için 20 Eylül’de açığa alınan öğretmenler ve Hopa halkının katılımıyla Hopa Parkı’nda oturma eylemi ve forum yapıldı. Hopa Parkı’nda oturan, taleplerini dövizlere yazarak yere koyan öğretmenler kendilerine parkta hazırladıkları temsili sınıfın tahtasına “Ders: Demokrasi, Konu: Direniş, Yaramazlık yapanlar: MEB, ilçe milli eğitim müdürü, okul müdürleri” yazdılar. Konuşma yapan Eğitim Sen üyesi Osman Lokumcu, “Tek suçumuz kimsenin sömürülmediği, özgürce tüm temel ihtiyaçlarını giderebileceği bir dünya yaratmaktır” dedi. Lokumcu’nun ardından kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürü ile görüşmeye giden heyet gelene kadar oturma eylemine devam etme kararı alan öğretmenler foruma geçti. Foruma yedi kişinin açığa alındığı Arhavi’den de öğretmenler katıldı.
Kıbrıs’ta öğretmenlerden Eğitim-Sen’e destek
Kıbrıs’ta eğitim emekçileri OHAL ile AKP’nin Türkiye’deki tüm muhalif kesimleri hedef almasına tepki göstererek, Eğitim-Sen üyelerinin açığa alınmasını protesto etti. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Semen Saygun yaptığı açıklamada, ”KESK ve Eğitim Sen yalnız değildir. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası olarak seslerine sesimizi katmaya devam edeceğiz.” diyerek dayanışma mesajı verdi.
HDP Genel Başkanlarından eğitimciler için uluslararası kurumlara mektup
HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, açığa alınan, görevden atılan akademisyen ve öğretmenler için uluslararası kurumlara mektup yazdı, dayanışma sergilemelerini istedi. Mektuplar, BM İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra’ad Zeid El Hüseyin, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nil Muiznieks, AK Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Avrupa Komisyonu Genişleme Komisyoneri Johannes Hahn, AB Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AP Başkanı Martin Schulz ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri’ye gönderildi.
HDP’den Eğitim-Sen’e destek ziyareti
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve HDP parti yöneticilerinden oluşan heyet 26 Eylül’de Eğitim-Sen’e destek ziyaretinde bulundu. “Ekim ayı bitmeden görevinden alınan öğretmenler göreve iade edilmeli” denildi.
Akademisyenler, öğrenciler ve üniversite çalışanları YÖK’ün kapısına dayandı
Hükümetin çıkardığı KHK’lerle binlerce akademisyenin ihraç edilmesine ve ÖYP’lilerin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına tepki gösteren akademisyenler, öğrenciler, tabipler ve üniversite çalışanları 22 Eylül’de YÖK’ün kapısına dayandı. Ankara Üniversitesinden ihraç edilen akademisyen ve Eğitim-Sen Şube yöneticisi Aysun Gezen, “ÖYP düzenlemesi ve arkadaşlarımız geri alınana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Diyarbakır’da Eğitim-Sen üyesi dört öğretmen tutuklandı
Diyarbakır’da 25 Eylül’de gözaltına alınan 19 öğretmenden dördü 1 Ekim’de, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı, 12’si adli kontrolle serbest bırakıldı.
Adıyaman’da Eğitim-Sen üyesi iki öğretmen tutuklandı
Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde 24 Eylül günü gözaltına alınan Eğitim Sen üyesi 3 öğretmen emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Mahkeme Ertaş ile Öztekin’in, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.
KESK’ten acil eylem planı
KESK, 29 Eylül Perşembe gününden itibaren acil eylem planını hayata geçirerek iş yerlerinde ve illerde eylemlere başlayacağını duyurdu. KESK;
-29 Eylül ile 15 Ekim tarihi arasında okullar başta olmak üzere, meydanlarda stantlar açarak hem imza toplayacak hem de “İşimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bu ağır saldırıyı da püskürteceğiz” başlıklı bildiri ile mücadeleyi yükselteceğini,
-5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi düzenleneceğini,
-1-2 ve 6-7-8 Ekim tarihlerinde öncelikli olarak açığa almaların yüksek olduğu illerden başlayarak geniş katılımlı toplantılar yapılacağını ve
-12 Ekim’de birçok kentten yola çıkarak, 15 Ekim sabahı Ankara’da bir araya geleceklerini ve taleplerini haykıracaklarını belirtti.
Mülakatta ‘Oruç tutuyor musun’ sorusu soruldu, KPSS puanı düşürüldü
Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde ikamet eden Muhammet Can KPSS’nin ardından katıldığı mülakatta beklemediği bir durumla karşılaştı. Kendisine sorulan dini sorulardan sonra 80 olan puanı kesin atanabilecekken 45’e düştü.
Muhammet Can Evrensel’e gönderdiği mektupta “…Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan Şehit Halit Yaşar Mine Ortaokulu’na 21.09.2016 tarihinde mülakata çağrıldım. 15. komisyonda çekmem istenen zarftan eğitim bilimleri ve sosyolojiyle alakalı iki soru çıktı. Aldığım eğitim doğrultusunda karşı tarafın da fazlasıyla tatmin olduğunu gözlemlediğim cevaplar verdim. Son sorunun cevabını tamamlamak üzereyken komisyon üyelerinden gelen ‘Oruç tutuyor musun?’ sorusuyla karşılaştım. Hayır cevabının ardından değişen üslup mülakatın sonucuydu aslında. 29/09/2016’da açıklanan yeni puanım: 45 idi. Bu puan ile benim şahsımın değil genel olarak ‘Oruç tutuyor musun?’ sorusuna yanlış cevap(!) olan “hayır” cevabını verecek potansiyeldeki her insanın terbiyesinin(!) hedeflendiği aşikardır. Gücü elinde bulunduranların size hakkınız olanı vermemesi için herhangi bir suç işlemenize gerek duymadığını, onlarla aynı düşünceye sahip olmamanın yeterli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Toplumun aydınlık yüzü olan biz öğretmenlere böylesi çirkin adaletsizlikleri reva gören; emek, alın teri ve başarıyı hiçe sayan bir zihniyetle uygulanan mülakat açık açık KUL HAKKI YEMEKTİR…” dedi.
Muhammet Can’ın mektubunun yayılmasının ardından bu uygulamaların yaygın olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
Sözleşmeli öğretmen sözlü mülakatında sorulduğu iddia edilen sorulardan bazıları:
Oruç tutuyor musun?
Reis deyince aklına kim geliyor?
Gezi olayları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gezi olaylarına katıldınız mı?
Ezanın Kürtçe okunması hakkında ne düşünüyorsunuz?
‘Sayın Öcalan’ ifadesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Üye olduğunuz sivil toplum örgütü var mı?
Hangi gazete ve köşe yazılarını takip ediyorsunuz?
Hangi dershaneye gittin?
Ömer Halisdemir kimdir?
15 Temmuz sürecini değerlendirin?
Fırat Kalkanı operasyonunu nasıl değerlendiriyorsun?
Tarık Akan hakkında ne düşünüyorsun?