Küba’da ABD Büyükelçiliği açıldı: “Sosyalizm bakidir”

Küba ve ABD, 50 yıldan uzun süredir devam eden “diplomatik ilişkisizlik” politikasını, geçtiğimiz aylarda karşılıklı büyükelçiliklerin açılması kararı ile terk etmeye hazırlanıyordu. Bu doğrultuda geçen ay Washington’da Küba Büyükelçiliği, Cuma günü de Havana’da Amerikan Büyükelçiliği açılarak tarihi bir adım atıldı.

teleSur’a verilen röportajlar ise “Küba emperyalist sisteme entegre mi oluyor” tartışmalarına cevap niteliği taşırken karşılıklı ilişkilerden beklentileri de ifade ediyor. Her ne kadar Havana’da bir ABD büyükelçiliği açılsa da, Kübalılar Amerika’nın sosyalizme dokunamayacağını, sosyalist politikanın aynı yolda devam edeceğini söyledi.

Asli Talep Ambargonun Kaldırılması ve Guantanamo’nun İşgalinin Sonlandırılması

teleSur muhabiri Barriga’nın aktardığına göre “Elçilik açmak belki Washington ve Havana için önemli bir ilk adım olabilir, nitekim Küba Hükümetinin asli talepleri ise ambargonun kaldırılması ve Guantanamo’daki ABD askeri üssünün kapatılmasıdır.”

50 yıldan uzun bir süre ambargo uygulanan Küba, her şeye rağmen ilaç ve tıp biliminde çok büyük ilerlemeler kaydetti. Ayrıca yeni şekillenen ABD-Küba ilişkilerinden bağımsız bir biçimde yeni politikalar uygulanmaya başlandı. Kübalı avukat Jose Pertierra bu gelişmelere dikkat çekerken : “Bu yeni dönem bizleri birbirimize ve engelleri aşmamıza yaklaştırabilir, ABD ve Küba artık düşman değil komşu olabilir. ABD, Küba’dan gelecek teknoloji ve tıp hizmetiyle kendine çok büyük yarar sağlayabilir, özellikle ABD’de olmayıp Küba’da olan aşılar, ambargonun kalkmasıyla çok sayıda Amerikalıya ulaşabilir.”

ABD vatandaşı Brad McKee:” Amerikalıların Küba’ya, Kübalıların Amerika’ya normal ve özgürce seyahat edebileceği bir geleceği dört gözle bekliyorum.”

Hayalperestler Sosyalizmin Sonu Diyebilir …

Yine teleSur’un konuştuğu eski diplomatlar, bu ilişkilerin Küba’nın mücadelesi sonucu olduğunu ve Küba’nın ne yaptığını bildiğine dikkat çekiyor. “Belki bazı hayalperestler ve olaya yüzeysel bakanlar bu sosyalizmin sonudur diyebilir” diyor Kübalı eski diplomat Eladio Aguiar, “Hayır. Kesinlikle hayır”.

Kübalı eski diplomat Carlos Arizugaray’ın “Democracy Now” ile yaptığı röportajda, bu yeni politikalar ekonomik dönüşümler, göçmen reformu ve internet/tv ağının yayılması gibi atılımlar içeriyor.

Arizugaray“Bunların hiçbiri ABD zorladığı için değil, yerel hükümetin isteği doğrultusunda gerçekleşiyor, bu ne yaptığını bilen bir hükümetin göstergesidir, eminim ki pek çok Kübalı da bu durumdan mutludur. Tarihte, ABD’nin Küba’daki rejimi değiştirmek için harcadığı enerji ve zaman azımsanamaz, nihayetinde 50 yıldır kilit altında olan Küba’nın ABD ile ilişkilerini düzeltmek zaman alacaktır. Devletlerin başlarının yapacağı karşılıklı ziyaretler bu güveni inşa etmeye destek olabilir, ancak bu uzak bir gelecekte mümkün gözüküyor” ifadelerini kullandı.

PEW Araştırma Merkezinde yapılan bir çalışmanın sonuçlarında, ABD ve Latin Amerika insanlarının büyük çoğunluğunun, iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘normalleşmesinin’ destekçisi olduğu görülüyor.

direnisteyiz.net