Küba “ölüm”e “sosyalizm”le savaş açtı: Kanser ilaçları geliştiriliyor

Küba, onlarca yeni kanser ilacı geliştiriyor. Bu ilaçların kanser hastalarının yaşam sürelerini uzatmak, yaşam kalitesini yükseltmek kanseri geriletmek konusunda olumlu gelişmeler elde eden Küba’da deneme aşamasında olan ilaçlardan bir kısmının 2017 yılı itibariyle kullanıma girebileceği belirtiliyor.
Deneme aşamasında ya da kullanımda olan kanser ilacı sayısıysa 28 olarak veriliyor. Geçtiğimiz ay Havana’da yapılan uluslararası nükleer tıp etkinliğinde, bunların bir kısmının tanıtımının yapıldığı da belirtiliyor.
Öte yandan ABD Başkanı Obama geçtiğimiz haftalarda ABD’nin kansere savaş açtığını açıklamıştı. Konuyla ilgili ne gibi çalışmalar yapılacağının açıklanmadığı ABD’de bazı bilim adamları, ilaç tekellerinin çıkarlarının her zaman insan sağlığının önünde olduğu ve devletin de bunun bir parçası olduğu hatırlatması yaparak, kanser ile savaşın bir sistem sorunu olduğunu hatırlatıyorlar.
“Ya Sosyalizm Ya Ölüm”
1 Ocak’ta 57. yıldönümü kutlanan Küba devriminin en önemli vurgusunu taşıyan “Ya sosyalizm ya ölüm” sloganı, Küba’da ete kemiğe bürünmüş durumda. Devrimin liderlerinden Fidel Castro’nun hemen her konuşmasını bitirirken söylediği “Ya vatan ya ölüm, ya sosyalizm ya ölüm…Yenen biz olacağız…” sözleri, insanın ve doğanın varlığının yolunu işaret ediyor.
Sosyalist Küba insan temelli politikalarında en çok konuşulan sağlık alanında imza attığı başarılar. Sağlık sistemi, koruyucu hizmetler eksenine yaslanıyor ve tüm dünyada mükemmel ve etkin bir sistem olarak görülen Küba’da bebek ölümleri azalırken, kanser, şeker hastalığı, görme kaybı gibi ciddi hastalıklarla ilgili de önemli ilerlemeler kaydedilmiş durumda.
Küba, son 1 yıllık dönemi kapsayan verilerle hazırladığı raporda, bebek ölüm hızının binde 5’in altına geriletildiğini duyurdu.
Küba Sağlık Departmanı, bu başarının anne-çocuk programına borçlu olunduğunu belirtiyor. Program, 1983’ten bu yana 13 önlenebilir hastalık için uygulanan 11 aşının bağışıklama kampanyası eşliğinde dağıtılmasını içeriyor. Yetkililer, bu yılın bebek ölüm hızının binde 5’in altında olduğu altıncı yıl olduğunu belirtti. Bu veriler, Küba’nın bebek ölüm hızında ABD ve Kanada’dan daha iyi sonuçlara sahip olduğunu gösteriyor.
Küba geçtiğimiz yıl, anneden bebeğe AIDS virüsü geçişini de durdurmayı başardı. Her yıl 1,4 milyon HIV virüslü kadının anne olduğu, doğum ya da emzirme sırasında da virüsün geçme riskinin yüzde 45’e kadar çıktığı duruma Küba çare buldu. Kübalı doktorların geliştirdiği ilaçla virüsün bulaşma riski oranı yüzde 1’in altına indi. Küba’nın benzer şekilde frengi virüsünün bebeklere geçişini de engellediği belirtiliyor.