Haziran ayında en az 147 işçi işçi cinayetlerinde hayatını kaybetti

Yazılı, görsel, dijital basından takip edilerek, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit edilen bilgilerin toplanması ile oluşturulan rapora göre,  Haziran ayında 6’sı kadın 8’i çocuk 147 işçi yaşamını kaybetti. Kurum raporlarına göre 2015 ilk altı ayında işçi cinayetleri nedeniyle hayatını kaybeden işçi sayısı  en az 794 oldu.

İşçi cinayetlerinin en sık yaşandığı iş kolları yine tarım, inşaat, taşımacılık ve ticaret/büro işkolları oldu. Raporda ölümlerin en çok seyir halinde, ezilme/göçük ve düşme sonucu yaşandığı belirtilirken, ağır iş koşullarına bağlı kalp krizi ve baskı/borç nedeniyle intihar vakalarının da arttığı tespit edildi. İşçi cinayetlerinin en çok can aldığı illerin ise İzmir, İstanbul, Adana ve Antalya olduğu belirtiliyor.

İşçi Kanıyla Yapılan “Çılgın Projeler”

Ölümlerin tarım, inşaat, taşımacılık ve ticaret/büro işkollarında yoğunlaştığı görülürken, bu işkollarının “değişmeyen dörtlü” olduğu vurgulandı.

Raporda “AKP iktidarıyla beraber “çılgın projeler”in bir sonucu olarak inşaat işçilerinin ölümü arttı. Yine tarımda yıkımın hızlanmasıyla beraber özellikle yaz aylarında işkolundaki emekçi ölümleri sıçrama gösteriyor. Bu yağma ve talan düzeni geliştikçe ulaşım, lojistik sektörü de büyüyor ve özellikle uzunyol şoförleri arasında iş cinayetlerine yol açıyor. Yine kapsamı çok geniş olan 10 numaralı işkolunda yani eğitim, sağlık, büro, diyanet, sinema vb. emekçilerinin ölümleri öne çıkıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Haziran ayında yaşamını yitiren 147 emekçiden 121’inin işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden oluştuğu 26’sının çiftçi/küçük toprak sahibi ve esnaf gibi kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştuğu bildirildi.

Ağır Çalışma Koşullarına Bağlı Ölümler Arttı 

Ölüm nedenlerine bakıldığında, işçilerin en çok işe ulaşma/işten dönme sırasında seyir halinde, ezilme/göçük ve düşme sonucu hayatlarını kaybettikleri belirtiliyor.  Raporda son dönemlerde ağır çalışma koşulları nedeniyle kalp krizi ve baskı, işsizlik ve borçlanma nedeniyle intiharın da arttığı belirtiliyor.

Kadın İşçi Cinayetleri Gizleniyor 

İşçi cinayetlerinin yoğunlukla görüldüğü iş kollarında erkeklerin daha çok çalışması nedeniyle daha çok erkek işçilerin ölümüyle karşılaşıldığı belirtilirken, Haziran ayında 6 kadın işçinin öldüğü tespit edildi. Öte yandan, raporda kadın işçilerin cinayetinin ya saklandığı ya da kayıt dışı çalışmaları nedeniyle görünmez kılındığı da vurgulanıyor.

Eğitim ve Sosyal Güvenlik Sistemi Can Alıyor

Haziran ayında gerçekleşen işçi cinayetleri sonucu 18 yaş altında olan 8 çocuk işçi, 50 yaş üzerinde olan 47 yaşlı işçi yaşamını yitirdiği tespit edildi. Çocuk işçilerin sayısının bir milyon civarında olduğu ve arttığı belirtilirken, bunun temel sebebi olarak 4+4+4 modeline geçiş ve meslek liselerinin sanayinin ucuz işgücü kaynağı olması olarak belirtiliyor. Öte yandan emekli ya da emeklilik çağında çalışan 47 işçinin yaşamını yitirmesi de sosyal güvenlik sisteminin içinde bulunduğu durumu gösterdiği belirtiliyor.

Haziran ayında ölen işçilerden biri çocuk üçünün göçmen olduğu tespit edilirken, bu rakamın kadın iş cinayetlerinde olduğu gibi gizlenmiş rakamlar olduğuna vurgu yapılması gerekiyor.

Haziran ayında işçi cinayetleri ile can kaybının en çok yaşandığı şehir İzmir. 9 işçinin yaşamını yitirdiği İzmir’i, İstanbul, Adana ve Antalya takip ediyor.

“2015 / Haziran ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren Mehmet Akdan, Memik Altunbaş, Sefer Ertağ, İsmail Yıldırım, Yıldırım Öz, Yaşar Özcan, Şaban Torun, Nihat Özkan, Mehmet Mercan Kızılkaya, İsmail Bakıcılar, Bahattin İlet, Duran Sonkur, Remziye Uysal, Hüseyin Ali Durmaz, Ali Çalık, Hanifi Altun, Sefa İbiş, Nevzat Yılmaz, Mirhaç Taş, Mustafa Öter, Tayfur Norman, Güler Norman, Halil İbrahim Esen, İbrahim Güçlütürk, Ömer Abdullah, Muhsin Dündar, İhsan Dündar, Ekrem Parlar, Durmuş Mustak, Gökhan Yüksek, Ali Oğuz, Mehmet Soylu, Faruk Aras, Haci Ara, Rahmi Çekiç, Fatma Kaçmaz, Ahmet Ural, Fatih Gül, Şakir Çiçek, Mehmet Burku, Ali İbrahim, Sefa Gök, Turgut Yılmaz, Deniz Üzel, Ekrem Önal, Durmuş Cengiz, Zeki Ese, Ali Çetin, Güven Aktulum, İbrahim Karaoğlu, Sultan Yağlı, Talat Yılmaz, Ali Celal Hoş, İsmet Başkan, Fatih Karakoç, Selma Koşan, Oktay Çakmak, İsmail Basut, Halil Kılıçaslan, K.B., Abuzer Akın, Ömer Yaka, Masum Gezen, Ahmet Turan Sözeri, Burak Aslan, Emrah Kundur, Yılmaz Şimşek, Mahir Tüzer, Nafi Motor, Muhammet Yaldız, Ramazan Kahraman, Oruç Şola, Hakkı Doğanay, Necati Ay, İ.D., Tahir Şentürk, Ahmet Kılçık, İbrahim Dikyol, Emrah Altındağ, Yunus Aküzüm, Ali Kocabaş, Şenol Ateş, İslam Bayat, Fatih Gürkan, Rauf Okalin, Osman Top, Şerafettin Esen, Mahmut Akgündüz, Abdullah Şeker, Kemal Topuz, Abdulcelil Aslancı, Kemal Balcı, Mehmet Emin Kaya, Mustafa Yalçın, Mehmet Abay, Cengiz Kılıç, Çetin Yıltay, Nuri Tunç, Ramazan Kartal, Umut Özlü, Hacı İlhan, İsmail Çatal, Recep Cavga, Kahraman Oruç, Salih Demir, Fatih Gürbüz, Hasan Özdemirci, Halil Ak, Mahir Er, Behçet Turunç, Hakan Çetim, Mustafa Taze, Selda Durmaz, Ahmet Koç, Salim Kamçı, Eyüp Kaçan, Sabri Türkoğlu, Ahmet Çıldır, Sunay Yaman, Mehmet Demir, Durdu Ceyhan, Ahmet Bardakçı, Aziz Demirsapan, Sefer Karayer, Halim Fişekçi, Yunus Emre Solmaz, İlkay Mavidemir, Sadık Gürler, Şiyar Kalender, İsmail Çetin, Sedat Güzel, İmam Güler, Muhammed Emin Köseceli, Şenol Kart, Ali Şeyh Alio, Cengiz Çekmezler, Durmuş Mutlu, Seyit Alan, Hayati Gökcan, Selim Durken, D.E., Hakan Bozkurt, Oğuz Uysal, Mahmut Bulut, Mehmet Çulcu, Hamit Bay ve ismini öğrenemediğimiz bir işçiyi saygıyla anıyoruz!”

3 Temmuz 2015