Fransa’da grev, hayatı durma noktasına getirdi

Fransa’nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT, ülkede bulunan 19 nükleer santral ve enerji sektöründe de grev kararı alındığını açıkladı. Bu akşamdan itibaren geçerli olacak grevde, hükümet binaları ve işverenler örgütü hedef alınacak.
CGT’den yapılan açıklamada, bu akşamdan itibaren geçerli olmak üzere, enerji sektöründe ucu açık grevlerin başlayacağı duyuruldu. Duyuruda, enerji sektörü çalışanlarına, hükümet binaları ve işverenler örgütü MEDEF’e ait binaların elektrik ve gazının kesilmesi çağrısı yapıldı.
Grev dalgası enerjiye sıçradı
Çağrıda ayrıca 19 nükleer santralde üretimin düşürülmesi veya tamamen durdurulması, rüzgâr enerjisi tesislerinde de aynı uygulamaya gidilmesi ifadelerine yer verildi.
CGT’den geçen hafta yapılan çağrı sonrası 9 nükleer santralde üretim durmuş ve 6 bin megavat üretim kaybı yaşanmıştı.
Öte yandan yasa tasarısı protestoları kapsamında Fransa Ulusal Demiryolları (SNCF), dün geceden itibaren süresiz greve çıktı. Grev nedeniyle şehirlerarası ulaşımda ve bazı banliyö seferlerinde yüzde 50 aksama yaşanıyor.
Fransa’da hayat felç noktasında
Grevden İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkileniyor.
Fransa Ulusal Pilot Sendikası, hafta başında yaptığı açıklamada, haziranda havacılık sektöründe süresiz grevin oylandığını duyurmuş ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağını belirtmemişti.
Geçen hafta sivil havacılık sektöründeki sendikalar da 2-5 Haziran’da büyük bir grev yapacak. Paris ve çevresindeki toplu taşımadan sorumlu RATP’de de 2 Haziran’da gece 03.00 itibarıyla süresiz grev başlayacak.
Mart sonundan bu yana sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği, Fransa’da son bir haftada neredeyse hayatı felç noktasına getirdi. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu.
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. Tasarı 8 Haziran’da Senato’ya gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.
İşçiler Grevi Desteklemeyen Gazeteleri Basmadı
Gazete matbaası işçileri, örgütlü oldukları CGT’nin greve destek çağrısına olumlu yanıt vermeyen gazetelerin matbaalarında iş bıraktı. Sadece greve destek veren Fransız Komünist Partisi yayın organı L’Humanite bayilere ulaşabildi.
Fransa’da işçilerin kazanılmış haklarını patronların insafına bırakan yeni iş yasasına karşı başlayan grev dalgası gazetelerin matbaalarına da yayıldı. İşçilerin örgütlü olduğu CGT (Genel İş Konfederasyonu) ülkenin gazetelerine greve destek çağrısı yaptı. Çağrıya olumlu yanıt vermeyen gazetelerin matbaalarında iş durduruldu.
Fransa’da grev nedeniyle bayilere ulaşabilen tek gazete, Fransız Komünist Partisi yayın organı L’Humanite oldu. Diğer gazeteler ise internetten yayınladı.
Kaynak: İşçi Gazetesi