FARC-EP’den Barış Görüşmelerine dair açıklama

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Timoleon Jimenez tarafından 30 Aralık’ta yapılan açıklamada, Kolombiya hükümeti ile devam eden barış görüşmelerine ilişkin de detaylara yer verildi.

500 günde 45 oturum

Havana’da 500 gün süren ve 45 oturum gerçekleştirilen barış görüşmelerine ilişkin olarak, “Ülke hakkında tamamen farklı vizyonlara sahip taraflar arasında anlaşma sağlamak kolay değildir.” Ifadeleri kullanılırken, maddeler üzerinde tartışılmaya devam edildiği vurgulandı.

Görüşmelerde Ocak ayında açılacak oturumun önceki görüşmelerde anlaşmaya varılan hususlar ile daha hızlı gelişeceğinin ifade edildiği açıklamada, “Ordu yetkilileri ve gerilla komutanları ile birlikte teknik alt komisyon 2015 yılının Mart ayından beri Çift Taraflı Koşulsuz Ateşkes ve Silahların Bırakılması için 7 bölümden 5’inin geliştirildiği anlaşma üzerinde çalışıyor.” denildi.

Süreç baskıya maruz bırakılamayacak kadar hassas

FARC-EP, devam eden müzakerenin hassa ve karmaşık olduğunu da hatırlatarak, “bu nedenle süreç baskıya ve zaman kısıtlamasına maruz bırakılmamalı.” uyarısında bulundu.

Hükümetin barış için kamuoyuna declare etmiş olduğu iyi niyet ve Havana’da varılmış olan kısmi anlaşmalarla çelişen uygulamalara giriştiği, toplumun baskılanması ve zorla yerinden edilmesi, güvenlik yasası gibi baskıcı yasaların çıkartılması ve politik tutsakların kötü koşulları örnekleriyle açıklamada yer aldı.

Küba ve Bolivarcı Venezuela olmasaydı, ilerlemek mümkün olmazdı

2015 yılında da kitle örgütlerinin ölümlere, tutuklamalara tanık olduğu hatırlatılan açıklama şöyle devam etti:

“2015 senesinde, sivil toplum örgütleri ölümlere tanık oldu ve yüzlerce insan sadece Havana’da değil Birleşmiş Milletler’de ve daha birçok uluslararası forumda barıştan, demokrasiden ve sosyal adaletten konuşan hükümet tarafından hapse atıldı. Ulaşım sektörü, toprak reformu yanlısı sivil toplum örgütleri, madenciler, eğitimciler, politik tutsaklar, köylüler, yasa dışı mahsuller nedeniyle askeri yaptırımlara maruz kalan halk, sağlık emekçileri ve yetkililerin gözü önünde büyüyen paramiliter çeteler tarafından artırılan haraçların kurbanları sene boyunca muhalefeti yükseltti. Bütün bu mücadelelere yerinden edilenlerin verdiği yasal mücadele de eklenmeli. Kolombiya’da barış anlaşması için çalışan bir çok farklı ses mevcut. Onların hepsine teşekkür ediyoruz. İhtişamlı sosyalist devriminin 57. Yılını kutlamaya hazırlanan ve topraklarını, yetkililerini ve halkını barış görüşmeleri için seferber eden Küba Cumhuriyeti’nden başlamak isteriz. Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti’nin hükümetinin önemli katkıları olmasaydı barış görüşmelerinde ilerlemek mümkün olmazdı.”

Açıklamada Havana’daki görüşmelere tarafsız ve daimi katkı sunduğu vurgulanan Şili Cumhuriyeti hükümetine ve Birleşmiş Milletler, AB, ABD ve Almanya hükümetleri, Vatikan, CELAC (Latin Amerika ve Karayipler Topluluğu), Güney Amerika Halklar Birliği’nin (UNASUR)de aralarında bulunduğu ülkelere barışın inşa edilmesine katkıda bulunmalarından dolayı teşekkür edilirken, Kolombiya halkına da seslenildi:

“Kolombiya barışı hak ediyor”

“Kolombiya halkına, köylerinden, kentlerinden barışa ve demokratik adil bir ülkenin inşasına destek veren milyonlarca kadın ve erkeğe, kadın örgütlerine, LGBTİ örgütlerine, işçilere, çiftçilere, güvencesiz işçilere, yerlilere, siyah ve etnik topluluklara, öğrencilere ve devrimci gençliğe, halk mücadelesinin ve solun içindekilere, daha iyi, yoksulluğun ve şiddetin olmadığı, barışın hüküm sürdüğü bir ülkenin hayalini kuran herkese teşekkür ederiz. Herkese beyan ediyoruz ki 2016’nın Final Barış anlaşmasının imzalandığı ve uygulamaya geçtiği yıl olması için mücadeleye devam edeceğiz. Bütün FARC hareketi iradesi ve enerjisi ile bu yegane hedefe yönelmiş durumda ve bu hedefi gerçekleştirme yolunda Kolombiya’daki çoğunluğun ülkenin ihtiyaç duyduğu değişimi getirecek güçlü bir politik ve sosyal hareketi inşa etmek umuduyla bize eşlik edeceğine inanıyoruz. Kolombiya barışı hak ediyor. Havana’dan ve Kolombiya ormanından kardeş elimizi uzatıyoruz.

2016 Yeni Kolombiya’ya açılan kapıyı aralayacak. Bugüne nasıl gelindi?

Kolombiya’da devlet ile FARC-EP arasındaki silahlı çatışma yaklaşık 50 yıldır sürüyor. Taraflar Kasım 2012’de Küba başkenti Havana’da bir araya gelerek çözüm sürecini başlattılar.

Çözüm sürecinin başlatılmasından bu yana bazı maddelerde anlaşılmasına rağmen “kalıcı bir çözüme varılıp varılmayacağı” konusuna hep şüpheyle yaklaşıldı. Kolombiya Ulusal Tarihi Hafıza Merkezi’nin raporuna göre FARC ile ulusal güvenlik güçleri arasında çatışmada bugüne kadar 220 bin kişi öldü. Ülkede 7 milyondan fazla kişi hükümetin Mağdurlar Birimi’ne kayıt oldu. Nüfusun önemli bir kısmı şiddet nedeniyle yerinden edilirken; çok sayıda kişinin ise kaçırıldığı, tehdit edildiği, zorla kaybedildiği ve kara mayınları nedeniyle yaralandığı belirtiliyor.

Taraflar Mayıs 2013’te, altı ay süren müzakerelerin sonucunda toprak reformunda uzlaştı. Varılan anlaşma uyarınca kırsal kesimlerde ekonomik ve sosyal dönüşüm yapılacak, fakir çiftçilere toprak verilmesi öngörülüyordu. Kasım 2013’te ise taraflar muhaliflerin siyasi katılımıyla bir barış anlaşması

yapılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Mayıs 2013’te yasadışı uyuşturucu ticaretinde işbirliği yapma sözü verildi.

Kolombiya devletinin saldırı ve baskıları da bu süreçlerde devam etti. Bu nedenle zaman zaman kesintiye uğrayan görüşmeler Eylül 2015’te Havana’da 4. anlaşma ile yeniden gündeme taşındı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) lideri Timoleon Jimenez ile Havana’da bir araya geldi. Görüşmede Küba Devlet Başkanı Raul Castro da hazır bulundu. Aralık 2015’te Kolombiya devleti ile FARC arasında devam eden barış görüşmelerinde çatışma mağdurlarını içeren konularda anlaşma sağlandı. Tarafların barış anlaşmasının son halini 23 Mart 2016’dan önce imzalamayı hedeflediği bildiriliyor.

Kolombiya’da ELN ve hükümet arasında da barış görümeleri başlıyor

FARC ile Kolombiya hükümeti arasında barış görüşmeleri sürerken, ülkede gerilla mücadelesi veren bir diğer örgüt ELN hükümet ile barış görüşmelerinin 2016 yılı başında kamuoyuna açık bir biçimde başlayacağı açıkladı. ELN liderlerinden Nicolas Rodrigez (Gabino) barış anlaşması imzalanması amacıyla barış görüşmelerine başlama kararı aldıklarını söyledi. ELN ile Hükümet arasında iki yıldır yapılan ön görüşmelerinin ardından kamuoyuna bu açıklama yaparak, “Şimdiye kadar bir şey kaybettik sayılmaz. Görüşmeler gelecek yıl başlayacak” dedi.

FARC ELN’ye çağrı yapmıştı

FARC’ın önde gelen liderleri ELN’ye de çağrı yaparak ölüm ve göçlere neden olan çatışmaların sonlandırılması için çağrıda bulunmuştu.

direnisteyiz2.org