Esir değil işçiyiz, yarının sahibiyiz!

Ferrero Çikolata grevi anlaşmayla sonuçlandı

Tek Gıda-İş Sendikası Ferrero’nun Manisa’daki fabrikasında çalışan 150 mavi yakalı adına TİS’te anlaşma sağlanamaması dolayısıyla 10 Ekim 2016 tarihinde grev kararı almıştı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Nutella, Kinder gibi çikolata markalarının üreticisi Ferrero ile Tek Gıda-İş Sendikası arasında yaklaşık 6 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 17 Kasım günü, grevin 38’nci gününde anlaşmayla sonuçlandı.  Anlaşma ile geriye dönük olarak her işçiye 4000 TL verildi. Ayrıca 01.01.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere ücretlere % 20 zam, 2’nci yıl ise enflasyon oranına bağlı olarak 3 puan zam yapıldı.

İZBAN grevi sona erdi

340 işçinin çalıştığı İzmir banliyö tren sisteminde, İZBAN yönetimi ile işçilerin üyesi olduğu Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 8 Kasım’da grev başlamıştı. Kentteki toplu taşımacılıkta kritik önemi olan İZBAN’daki grev şehir içi ulaşımını ciddi oranda etkilemişti. Grev anlaşma sağlanması üzerine 8. gününde sona erdi.  Anlaşmaya ilişkin İZBAN’dan yapılan açıklamada, işçi ücretlerine ilk yıl % 15 zam yapıldığı belirtilirken, sendika yöneticileri ortalama % 16,5 oranında zam alındığını bildirdi.

Samandağ’lı öğretmenlerin eylemi sürüyor

Antakya’da açığa alınan eğitim emekçilerinin, Samandağ Abdullah Cömert alanında öğrenciler ve velilerle birlikte başlattığı oturma eylemi sürüyor. 15 Kasım’da, eylemin 68’nci gününde bir açıklama yapan eğitim emekçileri; “Bu hukuksuzluk yüzlerce gün sürse de, yine de burada oturmaya devam edeceğiz. Bu keyfilik bir tek kişinin iki dudağı arasında… Bir gün kalkıyor ve şunları açığa aldım, ihraç ettim diyor. Biz bu hukuksuzluğun sebebini soruyoruz, cevap yok. Bu kadar zaman geçti, hala delilleriyle birlikte bir suçlama ortada yok” diyerek mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladılar.

Günsan Elektrik’te sendikasızlaştırmaya karşı direniş

Schneider Electric’in satın aldığı Günsan Elektrik’te patronun, işçileri Birleşik Metal-İş’ten istifa ettirme baskısı ve 7 işçinin işten atılması üzerine iş bırakan işçilerin 14 Kasım’da başlattığı işyerini terk etmeme eylemi, üçüncü gününde patrona geri adım attırdı. Patron, sendikanın varlığını kabul edeceğini, yetkiye itiraz etmeyeceğini, yetki geldikten sonra işten atılan 6 işçinin durumunun müzakere edileceğini açıkladı. Bunun üzerine işyerinde üretim yeniden başlarken, işten atılan işçilerin fabrika önündeki direnişi ise sürüyor.

Patronun sendikasızlaştırma baskısına karşı fabrikada çalışan 304 işçiden 192’si, Birleşik Metal-İş’in işyerinde yetkili sendika olması için imza vermişti. Günsan direnişiyle dayanışma amaçlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Schneider ve diğer fabrikalardaki sendika üyesi işçilerin başlattığı eylemler de sürüyor.

TPAO işçilerinden iş bırakma eylemi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri ve Ankara Genel Müdürlüğü’nde çalışan 3 bin 200 işçi, şirketin küçültülerek özelleştirmeye hazır hale getirilmek istenmesine karşı 14 Kasım günü 24 saatliğine iş bıraktı. Ekim ayında da uyarı amacıyla yarım gün iş bıraktıklarını hatırlatan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, uyarılarının yine dikkate alınmaması durumunda eylemlerinin artarak devam edeceğini duyurdu.

Petrol-İş Mali Sekreteri Turgut Düşova, yaptığı açıklamada, OHAL koşullarına da dikkat çekerek, “Tam da böyle bir dönemde sesimizi duyurmakta zorlanıyoruz. Mücadele edenler kazanabilir de, kaybedebilir de. Ancak mücadele etmeyenler zaten kaybetmiştir. O yüzden Petrol-İş Sendikası kararlıdır. 6 aydır mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün de, tam gün iş bırakarak bu uygulamayı reddettiğimizi ilan ediyoruz” dedi.

ABB ve General Elektrik işçileri EMİS’i uyardı

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ile MEES’ten ayrılan metal patronlarının kurduğu Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) arasında 2.200 işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayan eylemler devam ediyor.

Dudullu’daki ABB Elektrik işçileri, sloganlarla fabrika içerisinde yürüyerek EMİS’i taleplerini kabul etmeye çağırdı. Kocaeli Gebze’de bulunan General Elektrik işçileri de fabrika önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, ülkede uygulanan OHAL rüzgârını arkasına alan patronların 3 yıllık sözleşme dayatmalarına ve oyalamalarına karşı kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar ise, “Resmi arabuluculuk süresi sona erdiği zaman, General Elektrik’ten Schneider’a kadar bütün işçiler suratınıza bakarak grev kararını asacak” ifadelerini kullandı.

Yüksel Endüstri’de sendikalı işçi kıyımı

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan Yüksel Endüstri fabrikasında, Ekim ayında, Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) üyesi Erkan Endur isimli bir işçi işten atılmış, bunun üzerine fabrikadaki diğer işçiler direnişe geçmişti. Polis saldırısı ve gözaltına alınmaya da maruz kalan işçiler, Endur’u işe geri alacağını söyleyen patron sözünü tutmayınca direnişe devam etmişti. Direniş yaklaşık bir hafta sürerken, fabrika yönetimi 31 Ekim’de sendika üyesi tüm işçileri işten çıkardı. Direniş alanında fabrika patronuna seslenen BMİS Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, işçi sınıfı tarihindeki KAVEL Kablo direnişine gönderme yaparak, ‘’Yasal ve anayasal hakları tanımayan işveren, bütün işçileri geri alana kadar direniş sürecektir. Çoban ateşi yandı. Ya hep beraber ya hiç birimiz. Kazanana kadar geri adım atmayacağız” dedi.

Avcılar Belediyesi’nde işçiler işe çağrıldı

Belediye-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten çıkarılan Avcılar Belediyesi temizlik işçileri 6 aydır direnişlerini sürdürüyorlar. Temizlik işçilerinin direnişi sonuç verdi; işçiler 31 Ekim itibariyle belediye tarafından görüşmeye çağrıldıklarını, evraklarını hazırlamalarının ve telefon gelmesini beklemelerinin istendiğini ifade ettiler. İşçiler aynı gün evraklarını vermeye başladılar ve telefonla vardiyalarına çağrılmayı bekliyorlar. İşçiler sendikalı olarak işbaşı yapacaklar.

İşe başlıyor olmaları işçilerde sevinç yaratırken, tamamının Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde işe başlayacak olması, işçilerde “yine bir oyun mu dönüyor” düşüncesi yaratıyor. Bazı işçiler bu sürecin bir oyalama olduğunu, bu nedenle sendikal davalarını geri çekmediklerini ve Ocak ayında yapılacak ihaleyi beklediklerini ifade ettiler.

MSC/Medlog Lojistik işçilerinin direnişi sürüyor

MSC/Medlog işçileri bir yandan İzmir, Mersin, Gebze, Gemlik ve Samsun’da iş yerlerinin önünde direnirken, diğer taraftan işverenlerin haksız ve hukuksuz bir şekilde sendika üyesi işçileri işten atmalarına yönelik açılan davaların duruşmaları sürüyor. Nakliyat-İş Sendikası işçilerinin Bakırköy Adliyesi’nde açtıkları davanın ilk duruşması 18 Kasım günü yapıldı. Duruşmadan önce adliye önünde toplanan işçiler, bir kez daha MSC/Medlog patronlarının anayasa tanımaz tutumunu protesto ettiler.

Yapılan basın açıklamasında, gelinen süreç özetlenerek işçilerin ekmeklerine, sendikalarına ve anayasal haklarına sahip çıkmak için 78 gündür direndikleri, bu direnişlerini mahkemelerde davalarına sonuna kadar sahip çıkarak devam ettirecekleri belirtilerek “Bütün baskılara, OHAL’e rağmen kararlılıkla, mücadelemizi başarıya ulaştırıncaya kadar direnişimiz devam edecek” denildi.

Açıklamanın ardından duruşma salonuna gidildi; ancak polisin, sendika üyelerinin duruşma salonuna girmesini engellemek için duruşma salonunun önüne barikat kurduğu gözlendi. Bir iş mahkemesinin duruşmasında ilk kez yaşanan bu duruma tepki gösteren işçiler, polis barikatının kaldırılması için direndiler. Avukatların da müdahalesiyle polis barikatı kaldırdı ve işçiler salona girdi.

Ücretleri ödenmeyen işçiler inşaatı söktü

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Güzelhisar Mahallesi’nde, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeni binasında çalışan 27 işçi, 22 Kasım günü, paralarını alamadıkları ve haksız yere işten çıkarıldıklarını belirterek eylem başlatmıştı. 2 aydır ücretlerini almadıklarını dile getiren ve yüklenici firma yetkililerine ulaşamadıklarını ifade eden işçiler, inşaata “Bu iş yerinde grev vardır” pankartı astılar.

Ücretlerinin ödenmemesi üzerine işçiler 23 Kasım sabahı beton kolonlarına tırmandı. Polis ve valinin “ikna edemediği” işçiler, inşaatı sökmeye başladılar. Parasını almayan işçilerden ustabaşı Ali Karakuş haklarının gasp edildiğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yaklaşık 2 aydır maaşımızı alamıyoruz. 19 Kasım’da, sigortamızı durdurup bizi işten çıkardılar. 27 işçinin yaklaşık 70-80 bin lira alacağı var. Mağduruz, açız. Biz buraya toplanıp televizyonlara çıkmanın meraklısı değiliz. Hakkımızı istiyoruz.” Eylem başladıktan iki saat sonra Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak işçi temsilcileri ile görüştü. İşçiler Koçak’la görüşmenin ardından da geri adım atmayarak maaşlarını alana kadar eylemi sürdürmeye karar verdi.

Kaynak: İşçi Gazetesi, direnişteyiz, BİRgün, 23 Kasım 2016