Egemenlerin bilimi: Ses dalgasıyla eylem dağıtma

Projesini tanıtan Ali Kaan Ergün şunları söyledi:

“Bu sistem toplumsal olaylara müdahalede kullanılabilir. Mevcut yöntemlerde göstericilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ediliyor. Bu, hem göstericilere hem kolluk kuvvetlerine hem de oradan geçen ve ikâmet eden halka zarar veriyor. Bu proje sayesinde uzun menzilde yaklaşık 200 metre ile 1 kilometre arasında tiz ses, gösterici kitlesine gönderilerek onların dağılması sağlanıyor. Ses, sadece gösterici kitlesine yönlendirildiği için çevredeki binalarda ikamet eden insanlar ya da kolluk kuvvetleri bu sesi duymayacaklar, sadece göstericiler duyacak. Göstericiler sesin rahatsız edici etkisinden kurtulmak için dağılmak zorunda kalacaklar. Böylece fiziksel müdahalede bulunulmadan gösteri engellenmiş olacak.”

Bilimi her zaman kendi çıkarına uygun geliştiren sermaye; emekçilere ve halklara saldırılarına devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi sermayedarları, Ali Kaan Ergün’e burs veriyor. Teknolojiyi, “daha steril” yollardan insanlığı yok etmek için geliştirmeyi teşvik ediyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında da Amasya Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın düzenlediği ‘Süper Fikrim Var’ proje yarışmasında, kimyasal biber gazına alternatif olarak doğal soğan gazı üretimi projesine birincilik ödülü verilmişti. Proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Sümeyye Terzi; “Biber gazının üretiminde kimyasal maddeler var. Bu yüzden sağlık açısından zararlı, bizim ürettiğimiz soğan gazında ise kimyasal madde olmadığı için sağlıklıdır” diyerek eylemlere saldırıyı meşrulaştırırken “sağlık” hassasiyetini ön plana taşıması dikkat çekmişti.

Konu toplumu baskılamak olunca, ara teknik eleman değil, bilim insanı(!) yetiştirmek teşvik edilebiliyor.