Dünyadan 8 Mart Eylemleri

 

FİLİSTİN

Filistinli kadınlar da 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla yürüyüş yaptı.

Hamas’ın çağrısıyla Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün Gazze’deki merkezi önünde toplanan kadınlar, “Filistin kadınının da tıpkı diğer kadınlar gibi yaşam hakkı var”, “Dünya kadınlar gününde özgürlüğe evet” ile “Ablukanızı kaldırın ve gidin” yazan pankartlar taşıdı.

 

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle kadına yönelik şiddeti protesto eden erkekler başkent Sofya’da, topuklu ayakkabı giyerek koştu.

Katılımcılar, müzik ve alkışlar eşliğinde Vitoşa Caddesi’nde sembolik bir koşu yaptı.

 

BANGLADEŞ

Bangladeş’in başkenti Dakka’daki eylemlere de birçok kadın örgütü katıldı.

Kadınlara yönelik şiddetin son bulması, eşit işe eşit ücret, iş güvenliği, sosyal güvenlik, siyasi ve demokratik haklar başlıca taleplerdi.

 

HONG KONG

Hong Kong’da onlarca ev işçisi göçmen daha fazla hak talebiyle hükümet merkezinin önünde eylem yaptı. Ülkede çoğu Endonezya ve Filipinlerden olmak üzere yaklaşık 330 bin göçmen ev işçisi bulunuyor. Birçoğu asgari ücretle çalışıyor ve işvereniyle aynı çatı altında yaşamak zorunda bırakılıyor. İnsan hakları örgütleri sıklıkla bu kişilerin cinsel saldırı da dâhil olmak üzere fiziksel ve duygusal kötü muameleye maruz kaldığını söylüyor.

 

FİLİPİNLER

Filipinlerin başkenti Manila’da binlerce kadın şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına karşı sesini yükseltti.

Mor renklere bürünen eylemciler kentteki ana cadde boyunca yürüyerek hükümetin gerekli reformları yapmasını ve kadınların haklarını korumasını istedi. Kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kadına yönelik şiddetin durdurulması başlıca taleplerdi.

 

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart şehrinde Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt Kadın Hareketi, Yeni Kadın (ATİK), Die Linke kadın İnisiyatifi, FV, Courage, ADHK Ludwigsburg, İran Kadın İnisiyatifi ve Alınteri’nden kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Schlossplatz’da miting düzenledi.

Erbanelerin çalındığı ve yöresel kıyafetlerin giyildiği etkinlik, kadın özgürlük mücadelesinde ve kadın cinayetlerinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Eylemde, Sibel Bulut, Arin Mirkan, Sakine Cansız, Almanya’da katledilen Tuğçe Aslan ve Mersin’de katledilen Özgecan Aslan’ın fotoğrafları taşındı.

Yapılan konuşmalarda, 8 Mart’ın bugünkü tarihsel önemi, Rojava Kadın Devrimi, kadın savunma güçlerinin YPJ örneğinde somutlaşması, kadına yönelik şiddete karşı kadın isyanının öne çıkmasına değinildi ve kadın mücadelesinin Tuğçe ve Özgecan eylemlerinde olduğu gibi giderek büyüyeceği belirtildi.

CENİ VE SKB tarafından İran hapishanesinde bulunan Zeynep Celaliyan için hazırlanan bildiri de Schlossplatz meydanından geçen yüzlerce kadına dağıtıldı.Yürüyüş Rathaus önūnde son buldu.

 

HANNOVER

Almanya’nın Hannover şehrinde de Ronahî Kadın Meclisi öncülüğünde çeşitli toplumlardan kadın kurumları 8 Mart’ı yürüyüş ve mitingle kutladı. Şengal ve Kobanê direnişlerinde yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde, Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimcinin direnişi de selamlandı.

Kürdistan Öğrenciler Birliği (YXK) üyesi genç kadınların oluşturduğu YXK-Jin’in mesajının da okunduğu eylemde, İran’da tutsak olan Kürt siyasetçi Zeynep Celaliyan ve Şengal’deki kadınların durumu hakkında bildiri dağıtıldı.

Şehirde Hevi Kadın Derneği öncülüğünde ise Kobanê ve Şengal için stant açıldı.

Celle Belediyesi’nde de SPD ve birçok kurum temsilcisinin katıldığı panel düzenlendi. Panelde özellikle PKK’nin kadın özgürlüğündeki önemi ve Şengal ve Kobanê tartışıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürt Topumu Merkezi tarafında organize edilen 8 Mart kutlamasına, çok sayıda Kürdistanlı ve farklı halklardan kadınlar katıldı. Kentin en işlek caddesi Banhof’ta düzenlenen yürüyüşte, “Şengal’den Kobanê’ye dayanışma“ yazılı pankart taşındı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ve YPG, YPJ bayraklarının taşındığı yürüyüş boyunca çok sayıda bildiri dağıtıldı.

Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde yapılan açıklamada, Kürt kadınların barbarlığa karşı sembol haline geldiğine dikkat çekilerek, dünya kadınları Kürt kadınlarıyla dayanışmaya davet edildi.

Müzikler eşliğinde halayların çekildiği miting sloganlarla son buldu.

 

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde 8 Mart dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Kürdistanlı kadınlar buluştu.

Hollanda’nın Den Haag kentinde Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Diaspora Kürt Kadın Vakfı, Uluslararası Özgür Kadın Vakfı’nın öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Etkinlikte Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Şemse Güllü, kadının özgür olmadığı sürece toplumların da özgür olamayacağını ifade etti. Güllü, “Ulusal hareketin başlangıç noktasından itibaren ve öncesindeki isyanlarda da kadın her anlamda mücadeleye öncülük etmiştir. İnsanlığın onurunu zirveye taşıyan Kobane gerçeği ve gelinen noktada kadının siyasal-askeri gücü açığa çıkmıştır. DAİŞ çetelerinin saldırısı karşısında Kürt kadının direnişi tarihidir. YPJ öncülüğünde Kobane direnişine, insanlık direnişine tüm dünya şahit olmuştur. Kürt kadını ezilen tüm dünya kadınlarının yanında olmuştur” dedi. 9 Ocak Paris Katliamı’na da değinen Güllü, katliamın Kürt kadınına yönelik siyasi bir saldırı olduğunu belirtti.

Diaspora Kürt Kadın Vakfı adına konuşan Çiro Jalal, 7 Mart 1991’de Güney Kürdistan’a yayılan halk ayaklanmasında kadınların öncülüğünü anlattı. Jalal, Halepçe ve DAİŞ çetelerinin katliamlarını, Kürt kadınına yönelik saldırılarını hatırlatarak, mücadelenin önemine dikkat çekti.

İran Komünist Partisi’nden Chia Qadery, yaptığı kısa konuşmada, İran’daki Kürt kadınların sorunlarına vurgu yaptı ve Kürt kadınının birlik anlayışı ile mücadelesinin önemli olduğunu belirtti.

 

INNSBRUCK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Avusturya’nın Innsbruck kentinde, Amara Kadın Kurumu öncülüğünde Mary TereseStrasse Meydanı’nda eylem düzenlendi. Aralarında Avusturyalı kadınların da bulunduğu çok sayıda kadın, 8 Mart Dünya kadınlar gününü kutladı ve YPJ direnişini selamladı.

Etkinlikte, YPJ’li kadınların direnişini ve Şengal’de kadınların DAİŞ tarafından köle pazarlarında satılmasını anlatan bir skeç yapıldı.

Sık sık Almanca ve Kürtçe olarak YPJ direnişini selamlayan kadınlar, yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra yürüyüşün başladığı yer olan Mary TereseStrasse Meydanı’na geri döndü.

Burada Almanca, Kürtçe ve Türkçe olarak yapılan konuşmalarda, 8 Mart’ın tarihsel boyutuna dikkat çekilerek bugün YPJ şahsında dünya kadınlarının özgürlük mücadelesi verdiğine vurgu yapıldı.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde 8 Mart dolayısıyla Genç Kadın Haftası ‘Kapitalizmi yaşama ve yaşatma’ şiarıyla başlatıldı. Etkinlikler kapsamında YPJ direnişinin anlatıldığı bir seminer düzenlenirken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için de bir stant açıldı.

8 Mart mitinginin yapılacağı alanda ise Kürt kadınının özgürlük mücadelesini yansıtan bir sergi açılacak. Etkinlikler kapsamında ekolojiyi işleyen sokak tiyatrosu da düzenlenecek.

Genç kadınlar, kapitalizme karşı Öcalan’ın paradigmasını alternatif olarak kabul ettiklerini belirtirken, 14 Mart’ta Köln’de yapılacak ikinci Genç Kadın Konferansına da çağrı yaptı.