Çocuk işçiliğe alenen göz yumuluyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in çocuk işçiliğine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta; son 5 yıl içinde İş Kanunu kapsamında yasaklanan hallerde, çocuk işçi çalıştırdığı için idari para cezası kesilen işyeri sayısının 232 olduğunu açıkladı.

Gelen cevaba ilişkin konuşan ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine atıfta bulunan Adıgüzel, “Her ne kadar resmi, yetkili ağızlardan bir açıklama yapılmasa da, sivil toplumun çabaları sayesinde 2016 yılının ilk beş ayında en az 18, son üç buçuk yılda ise en az 194 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Onlarca çocuk hayatını kaybederken, bugün itibariyle Türkiye’de 1 milyon çocuk işçinin varlığından söz edilirken; göstermelik bir sayıda ceza kesilmesi, iktidarın çocuk işçiliği ile mücadeledeki samimiyetsizliğini, denetimsizliğini ortaya koyuyor” dedi.

Adıgüzel, “Son 5 yılda, 18 yaş altı kaç çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini, bu çocuklar arasında, mevcut İş Kanununa göre çalıştırılması yasak 15 yaş altı kaç çocuk olduğunu sormamıza rağmen, sorularımız yanıtsız bırakılmış. Bu soruların yanıtları mı bilinmiyor, yoksa paylaşılmak mı istenmiyor? Daha kaç çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini bilmiyorsanız o koltuklarda ne işiniz var. Hükümet çocuk işçiliği ile böyle mi mücadele ediyor?” diye de sordu.

‘Görmedik, duymadık, bilmiyoruz’ tavrı

Geçtiğimiz aylarda Antakya’daki merdiven altı atölyelerde, başta IŞİD olmak üzere, Suriye’deki cihatçı grupların giydiği üniformaların üretiminin Suriyeli çocuklara yaptırıldığı ortaya çıkmıştı. Müezzinoğlu, medyaya yansıyan bu iddialara ilişkin soruya verdiği cevapta ise, konuyla ilgili Bakanlığa intikal eden bir başvuru veya tespit bulunmadığını ifade etti. Bakanlığın konuyla ilgili tutumunu eleştiren Adıgüzel, “Adı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olan bir devlet kurumunun, ulusal ve uluslararası medyada geniş yer bulan böylesine vahim bir konunun kendisine intikal etmesini beklemesi de ayrıca düşündürücüdür” dedi.

“Türkiye’ye sabotaj var”

Geçtiğimiz ay da BBC’nin bir haberiyle Zara, Mango ve Marks&Spencer gibi markaların Türkiye’deki tekstil üretimlerinde, kayıt dışı Suriyeli çocukların çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Antalya’da patronlar, sendika ve kitle örgütleriyle bir araya geldiği bir toplantıda, yapılan haberi, habercilik etiği anlamında doğru bulmadığını, BBC’nin “3 milyon Suriyeli mağdur ve mazlum insana Türkiye’nin ev sahipliği yapmasını” haber yapması gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, BBC araştırmacı gazetecilik programı Panorama tarafından Suriyeli mültecilerin çalışma koşullarıyla ilgili yapılan araştırmanın iyi niyetli olmadığını iddia etti ve “Türkiye’ye sabotaj var” dedi.

Oysa sermaye çocuklarımızın kanıyla besleniyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre; ülkemizde yarısı tarımda, diğer yarısı ise sanayi ve hizmet sektöründe olmak üzere milyonlarca çocuk işçi çalıştırılıyor. 2016 yılının ilk beş ayında en az 18, son üç buçuk yılda ise en az 194 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Çocuk işçi ölümlerine 6 yaşından itibaren rastlanıyor ve genel olarak çocuklar içinde işçi cinayetlerinin % 9,8’inde Suriyeli çocuklar yer alıyor.

Kaynak: İSİG, evrensel, 8 Kasım 2016