Aylar geçmesine rağmen 220 cenaze teşhis edil(e)miyor!

Cizre, Silopi, İdil, Şırnak, Yüksekova, Sur ve Nusaybin başta olmak üzere birçok kentte özyönetim direnişi sırasında yaşamını yitiren YPS üyeleri ve siviller kimlik teşhisi yapılamayarak çeşitli kentlerde bulunan mezarlıklarda defnedildi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015’te ilan edilen ve 8 Mart’ta “operasyon bitti” açıklamasının üzerinden 223 gün geçmesine rağmen, özyönetim direnişi sırasında yaşamını yitiren 13 cenazenin kimlik teşhisi yapılamadı.

Şırnak’ta özyönetim direnişine yönelik 14 Mart’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile başlayan saldırılar sırasında yaşamını yitiren 53 YPS üyesinden 23’ü teşhis edilebildi. Ailelerin başvurusu üzerine verilen DNA örneği veya biyolojik teşhis ile tespit edilen cenazeler alınarak defnedildi. Çok sayıda ailenin cenazesi ise korsanvari şekilde kentin çevre köylerinde defnedilirken, sayıları netleştirilemeyen birçok cenaze ise, Silopi’de bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Nusaybin’de cenazeler hakkında bilgi alınamıyor

Tarihe “Nusaybin Sendromu” olarak geçen özyönetim direnişi sırasında yaşamını yitirenlerin sayısı YPS Genel Koordinasyonu tarafından 31 Temmuz’da yapılan açıklamaya göre 51 iken, şu ana kadar saldırıların yaşandığı mahallelerden 80’i aşkın cenaze çıkarıldı. Nusaybin’de saldırıların yoğun olarak yaşandığı ve sokağa çıkma yasağının halen sürdüğü mahallelerden çıkarılan cenazelerin tamamı kimsesizler mezarlığında bekletiliyor.

Yüksekova’da da 51 YPS üyesine ait cenaze Erzurum’daki kimsesizler mezarlığında bekletiliyor. İsimlerinin açıklanmasına rağmen cenazelerin teşhis edilmemesi ise ailelere yönelik işkence olarak değerlendiriliyor.

Diri diri yakılan 46 cenaze teşhis edilmiyor!

Cizre’de vahşet bodrumlarında diri diri yakılan 46 cenazenin kimliği de henüz teşhis edilmiş değil. Özyönetim direnişi sırasında yaşamını yitirenlere ait 278 cenaze, yüzlerce ailenin başvurusu üzerine DNA örneği sonucu teşhis edilmişti. Yaşamını yitirenlerin isimlerinin YPS tarafından açıklaması ile yeniden başvuruda bulunan aileler, çeşitli Adli Tıp Kurumları’nda kan örneği vermesine rağmen sonuç elde edemedi.

Kaynak: DİHA, 17 Ekim 2016