Avrupa’dan Asya Altyapı Yatırım Bankası’na katılım başvuruları

Bankanın kurucu üyesi olmak istediğini açıklayan İngiltere’nin ardından; Fransa, Almanya ve İtalya da dahil olmak üzere bir çok ülke Çin’de geçtiğimiz Ekim ayında 21 ülkenin katılımıyla kurulan AIIB’ye katılm için başvuruda bulundu.. Dünya Bankası, IMF, Asya Kalkınma Bankası ve Avrupa Katılım Bankası’nın karşısında Asya-Pasifik bölgesinde altyapı çalışmaları için yatırım yapmak amacıyla kurulan AIIB’nin başlangıç sermayesinin 50 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 2014 yılı itibarıyla IMF’nin 75 milyar dolarlık, Dünya Bankası’nın 65 milyar dolarlık ve Asya Katılım Bankası’nın ise 21 milyar dolarlık kullandırdığı kredi var. Asya Katılım Bankası’nın 48’i Asya’dan olmak üzere 67 üyesi var. IMF’nin dünya geneline yayılmış 186, Dünya Bankası’nın ise yine 188 üyesi var. 2015’te hizmet vermeye başlaması beklenen AIIB’nin ise son katılımlarla üye sayısı 31’e çıkmış oldu.

ABD’nin şiddetle karşı durduğu bankanın kurulması aşamasında üyelerinin tamamını Ortadoğu ve Asya ülkeleri oluşturuyordu. Avustralya, Güney Kore ve Japonya ise ABD’nin de araya girmesi ile AIIB’ye katılımı reddetmişti.

Washington’daki endişeli tablonun karşısında, Çin Dışişleri Bakanı Hong Lei ise Salı günü bir açıklama yaparak Çin’in bankaya katılım ile ilgilenen ülkeleri olumlu karşıladıklarını ifade ederek “AIIB açık ve kapsayıcı bir çokuluslu organizasyondur. İlgili ülkelerin bankaya katılma isteğini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Hong ayrıca, bu finansal kurumun Dünya Bankası ve Asya Kalkınma bankasına rakip değil alternatif olacağını da sözlerine ekledi.

AIIB Türkiye’nin gündeminde değil

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Japonya’ya yaptığı 4 günlük resmi ziyareti esnasında, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’nde Japonya’nın ulusal medya temsilcilerinin sorularını yanıtladığı konuşmasında Türkiye’nin AIIB ile ilgili yaklaşımı ile ilgili gelen soruya “Türkiye’nin bu bankayla ilgili özel bir çalışması ve ilgisi yok” karşılığını vermişti.

direnisteyiz.org